Békás

2016.05.13. 16:10

Megőrzik az emlékét

Békás - Hollán Ernő 1848-49-es hős szabadságharcos, későbbi had- és vasútépítő mérnök emléke előtt tisztelegtek Békáson, a Békássy- Hollán család kriptakápolnájánál.

Polgár Tibor

Néhány éve Horváth János akkori békási polgármester kezdeményezésére szervezték meg az első megemlékezést Hollán Ernő tiszteletére a mintegy 200 fős településen, ahol 1900. május 31-én örök nyugalomra helyezték a hős szabadságharcost.

Megemlékezők Békáson. Fiatalok és idősebbek méltóképpen ápolják Hollán Ernő emlékét Fotó: Polgár Tibor

Hollán Ernő 1824-ben született Szombathelyen. 1848. június elsején századossá nevezték ki, majd Kossuth Lajos őrnaggyá és hadmérnöki főnökké léptette elő Pétervárad várában, ami - Hollán erődítési munkálatainak köszönhetően - egészen a szabadságharc bukásáig kitartott. Ezután Hollán Ernőt internálták és bebörtönözték. Szabadulása után 1854-ben nőül vette a békási Békássy Antóniát. Az országgyűlésnek 1865-től volt tagja, részt vállalt a kiegyezést előkészítő munkálatokban. 1867 után a közlekedési, 1870-től a honvédelmi minisztérium államtitkára volt, 1875-ben soron kívül lett tábornok. Hadmérnöki tevékenységével összefüggött a vasút fejlesztésére irányuló törekvése. Kidolgozta a magyar vasúti hálózatot, neki is köszönhetően öt év alatt mintegy 4000 kilométernyi vasútvonal készült el, ez a rohamos fejlesztés tette lehetővé később a magyar gazdaság rendkívüli kiterjesztését. 1900. május 28-án, életének hetvenhetedik évében hunyt el. Békáson, a család sírboltjában nyugszik, itt tartották az idei megemlékezést is, melyen Farkasné Csendes Tímea, a kisközség polgármestere köszöntötte az egy-begyűlteket, köztük a szombathelyi Savaria szakképző iskola Hollán Ernő Kollégiumának diákjait.

Papp Tamás, a főhajtás mellé álló Kisgazda Polgári Egyesület Veszprém megyei elnöke beszédében korának meghatározó személyiségének nevezte Hollán Ernőt. Mint mondta, a hős szabadságharcost méltatlanul elfeledte az utókor, egészen az elmúlt évekig, amikor a békási megemlékezések által szélesebb körben is megismerték a személyét, az általa képviselt értékeket.

Nemes József, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a jelen lévő fiatalokhoz fordulva úgy fogalmazott: előttük is adva van a lehetőség, hogy Hollán Ernőhöz hasonlóan nagyokat alkossanak. A beszédeket követően a diákok koszorút helyeztek el a kriptakápolnában, majd pedig az ünnepség zárásaként a jelenlévők elültettek egy facsemetét a templom mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!