Belföld

2006.06.16. 02:25

Alakul a közigazgatási struktúra

A Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Szövetsége (KÖSZ) közgyűlésének bevezetőjében Wekler Ferenc elnök eredménynek nevezte, hogy megalak ...

Mórocz Zsolt

A Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Szövetsége (KÖSZ) közgyűlésének bevezetőjében Wekler Ferenc elnök eredménynek nevezte, hogy megalakulhattak és működnek a több-célú kistérségi társulások. Azonban máig nem egyértelmű, pontosan mi az állami, illetve az önkormányzati fel-adat, de nem lehetett érdemben továbblépni még a regionalizmus irányában sem.Lamperth Mónika miniszter kifejtette, végre megalakult az a tárca a kormányban, amelyet régóta szorgalmazott a szakma egy helyre került az önkormányzatiság, a területfejlesztés, illetve olyan ágazati feladatok, mint a lakásügy, a sport vagy a turizmus. Jelentős változás várható a kistelepüléseken a közigaz-gatásban. Az ezer lélekszám alatti településeken megszűnnek az önálló polgármesteri hivatalok, s létrejönnek a körjegyzőségek. A miniszter asszony szerint nem lehet a "minihivatalokban" az elvárásoknak megfelelő színvonalat folyamatosan fenntartani. Ezzel a lépéssel növekszik a kistérségek szerepe. A régiókkal kapcsolatban elhangzott, nem a jelenlegi megyei önkormányzatokat kívánják "összetolni", hanem egy új, magasabb szintű, erős, saját forrásokkal rendelkező regionális szintű önkormányzati rendszert kialakítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!