Belföld

2006.07.19. 02:27

Ó0Nem tudjuk, mit eszünk

Veszprém (szauder) - Elnevezés, szavatosság és súly - mindössze ezt a három adatot kell feltüntetni a kenyerek címkéin. A hozzávalókról a legtöbb üzletben csak az ÁNTSZ kap felvilágosítást.

Mórocz Zsolt

Ez az úgynevezett gyártmánylap alapján történik, amit a pékségekben, illetve az üzletekben kell tartani, hogy a tisztiorvosi szolgálat bármikor ellenőrizhesse - mondta el érdeklődésünkre Polyák Sándor, a CBA-üzleteket működtető Pol-S Kft. ügyveze- tője. - Azokon a termékeken, amelyek nem előre csomagoltak, nem kötelező feltüntetni az összetételt, a kenyérre ragasztott címkére az elnevezésen, a súlyon és a szavatosságon kívül több információ egyébként sem férne el. A különféle kenyérfajták összetevőit és azok arányát szabvány rögzíti, így csak az alapján készülhetnek - tette hozzá.

Az üzletek többségében azonban nincs lehetőség arra, hogy erről a vevők is tudomást szerezzenek, mivel - mint ahogy a jó néhány megyei boltba szállító Balaton pékség munkatársa fogalmaz - ezek el sem férnének.

- A csomagolt termékeken kötelező feltüntetni az összetevőket, mennyiség szerint csökkenő sorrendben, a napi cikkeknél viszont ez nem előírás. A boltok mindig kapnak egy ismertetőt az egyes termékekről, ám ott, ahol a választék százas nagyságrendű, szinte lehetetlen az összes termék adatairól leírást őrizni. A különlegesebbekről és az újdonságokról azonban mindig adunk egy tájékoztatót, amely azt is tartalmazza például, hogy az előállítás során használtunk-e kovászt. Ez utóbbira azért tértünk vissza, mert jobb ízű és egészségesebb, mint a mesterséges kovászpor vagy a kannás kovász.

A mesterséges adalékanyagok egyébként amellett, hogy egészségtelenek, minőségi romlást is okoznak, hiszen a nem megfelelő eljárás miatt a kenyerek idő előtt megpenészesednek.

Az üzletek többségében azonban nincs lehetőség arra, hogy erről a vevők is tudomást szerezzenek, mivel - mint ahogy a jó néhány megyei boltba szállító Balaton pékség munkatársa fogalmaz - ezek el sem férnének.

- A csomagolt termékeken kötelező feltüntetni az összetevőket, mennyiség szerint csökkenő sorrendben, a napi cikkeknél viszont ez nem előírás. A boltok mindig kapnak egy ismertetőt az egyes termékekről, ám ott, ahol a választék százas nagyságrendű, szinte lehetetlen az összes termék adatairól leírást őrizni. A különlegesebbekről és az újdonságokról azonban mindig adunk egy tájékoztatót, amely azt is tartalmazza például, hogy az előállítás során használtunk-e kovászt. Ez utóbbira azért tértünk vissza, mert jobb ízű és egészségesebb, mint a mesterséges kovászpor vagy a kannás kovász.

A mesterséges adalékanyagok egyébként amellett, hogy egészségtelenek, minőségi romlást is okoznak, hiszen a nem megfelelő eljárás miatt a kenyerek idő előtt megpenészesednek.

Az üzletek többségében azonban nincs lehetőség arra, hogy erről a vevők is tudomást szerezzenek, mivel - mint ahogy a jó néhány megyei boltba szállító Balaton pékség munkatársa fogalmaz - ezek el sem férnének.

- A csomagolt termékeken kötelező feltüntetni az összetevőket, mennyiség szerint csökkenő sorrendben, a napi cikkeknél viszont ez nem előírás. A boltok mindig kapnak egy ismertetőt az egyes termékekről, ám ott, ahol a választék százas nagyságrendű, szinte lehetetlen az összes termék adatairól leírást őrizni. A különlegesebbekről és az újdonságokról azonban mindig adunk egy tájékoztatót, amely azt is tartalmazza például, hogy az előállítás során használtunk-e kovászt. Ez utóbbira azért tértünk vissza, mert jobb ízű és egészségesebb, mint a mesterséges kovászpor vagy a kannás kovász.

A mesterséges adalékanyagok egyébként amellett, hogy egészségtelenek, minőségi romlást is okoznak, hiszen a nem megfelelő eljárás miatt a kenyerek idő előtt megpenészesednek.

- A csomagolt termékeken kötelező feltüntetni az összetevőket, mennyiség szerint csökkenő sorrendben, a napi cikkeknél viszont ez nem előírás. A boltok mindig kapnak egy ismertetőt az egyes termékekről, ám ott, ahol a választék százas nagyságrendű, szinte lehetetlen az összes termék adatairól leírást őrizni. A különlegesebbekről és az újdonságokról azonban mindig adunk egy tájékoztatót, amely azt is tartalmazza például, hogy az előállítás során használtunk-e kovászt. Ez utóbbira azért tértünk vissza, mert jobb ízű és egészségesebb, mint a mesterséges kovászpor vagy a kannás kovász.

A mesterséges adalékanyagok egyébként amellett, hogy egészségtelenek, minőségi romlást is okoznak, hiszen a nem megfelelő eljárás miatt a kenyerek idő előtt megpenészesednek.

- A csomagolt termékeken kötelező feltüntetni az összetevőket, mennyiség szerint csökkenő sorrendben, a napi cikkeknél viszont ez nem előírás. A boltok mindig kapnak egy ismertetőt az egyes termékekről, ám ott, ahol a választék százas nagyságrendű, szinte lehetetlen az összes termék adatairól leírást őrizni. A különlegesebbekről és az újdonságokról azonban mindig adunk egy tájékoztatót, amely azt is tartalmazza például, hogy az előállítás során használtunk-e kovászt. Ez utóbbira azért tértünk vissza, mert jobb ízű és egészségesebb, mint a mesterséges kovászpor vagy a kannás kovász.

A mesterséges adalékanyagok egyébként amellett, hogy egészségtelenek, minőségi romlást is okoznak, hiszen a nem megfelelő eljárás miatt a kenyerek idő előtt megpenészesednek.

A mesterséges adalékanyagok egyébként amellett, hogy egészségtelenek, minőségi romlást is okoznak, hiszen a nem megfelelő eljárás miatt a kenyerek idő előtt megpenészesednek.

A mesterséges adalékanyagok egyébként amellett, hogy egészségtelenek, minőségi romlást is okoznak, hiszen a nem megfelelő eljárás miatt a kenyerek idő előtt megpenészesednek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!