Belföld

2007.01.27. 03:27

Behúzták a kéziféket

Megyei körkép (tt) - Zátonyra futott a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a munkáltatók közötti pénteki bértárgyalás, így hétfőn reggel a Volán-dolgozók sztrájkba lépnek.

Tremmer Tamás

A korábban megkezdett bértárgyalások péntek délután is folytatódtak a Volán-társaságok munkavállalóinak érdekeit képviselő szakszervezetek és a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) között. A munkavállalók a keddi, első körben 12 százalékos keresetfej- lesztési igénnyel kezdték meg a bértárgyalásokat, a munkáltatók ennek legfeljebb a felét ajánlották, nem zárva ki azt a lehetőséget sem, hogy lesznek olyan társaságok, ahol egyáltalán nem kerül sor bér-emelésre. A munkaadói ajánlat elfogadhatatlan volt, így a Volán-társaságok érdekeit képviselő szakszervezetek január 29-ére országos sztrájkot hirdettek.A péntek délutáni újabb egyeztetésen a felek álláspontja valamelyest közeledett egymáshoz, de az egyezség elmaradt. Ennek értelmében a Volán-alkalmazottak a hétfői sztrájkot megtartják. Szabó József, a Somló Volán termelési igazgatója értesült a tárgyalás kudarcáról. Lapunknak elmondta, a helyi szakszervezettel úgy állapodtak meg, hogy néhány kivételtől eltekintve az összes távolsági járatuk közlekedik. Ennek értelmében hétfőn reggel 6-tól 7 óráig a helyközi autóbuszaik közül kizárólag a honos járatok nem futnak ki. Ez azt jelenti, hogy az ajkaiak Ajkáról, a tapolcaiak Tapolcáról, a sümegiek Sümegről nem indulnak el a fenti időpontban, de ha már úton vannak, végigviszik a vonalat. A helyi járatú sofőrök is sztrájkolnak, 7-8 óra között a járatoknak csak a fele közlekedik majd.A Bakony Volán vezetése pénteken egész nap egyeztetett a helyi szakszervezetekkel. Abban maradtak, hogy megvárják az országos egyeztetés végeredményét, és ennek ismeretében ülnek újra asztalhoz. Bebesi István vezérigazgató arról tájékoztatott, hogy szombaton újabb tárgyalási forduló következik, s ekkor állapodnak meg abban, hogy melyik szolgáltatást és mikor fogják szüneteltetni. Az utasoknak azt javasolta, hétfőn indulás előtt érdeklődjenek a helyi Volán- irodákban.A pénteki tárgyalások nem érintették a Balaton Volán dolgozóit. Szöllősi József vezérigazgató-helyettes arról számolt be, hogy nekik már sikerült megegyezniük a helyi szakszervezettel. Rögös út vezetett eddig, de szerencsére mindkét fél kompromisszumkészségről tett tanúbizonyságot. A kollektívával aláírták a 2007. évi bérfejlesztésről szóló megállapodást, így náluk nem lesz sztrájk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!