Belföld

2007.01.30. 03:27

Drágul az élelmiszer is

Veszprém (szpd) - Néhány héten belül többe kerülhet a kenyér, a tej és a baromfi, a feldolgozott húsáru viszont húsvétig nem drágul, állítják a feldolgozók.

Szabó Péter Dániel

A pékek döntő hányada ugyanis a múlt évben vagy nem ért el gazdasági eredményt, vagy veszteséges volt. Az átadási árak növelése azonban a kiskereskedelmi áruházláncok erős lobbitevékenysége miatt nem lesz egyszerű feladat. A Baromfi Terméktanács a pékekhez hasonlóan minimum 10 százalékos áremelést tart szükségesnek a különfé- le baromfitermékek átadási áraiban. Az elképzelés megvalósulására lát is esélyt az érdekképviselet, mivel a baromfiinfluenza-járvány miatt nem csak Magyarországon, hanem egész Európában hiány van a piacon. A tejfeldolgozók 4-8 százalékos átlagos átadási árnövelést szeretnének elérni, hozta nyilvánosságra a Tej Terméktanács. A tejtermelés az utóbbi időben mintegy 10 százalékkal csökkent, s a honi piacot érzékenyen érintette a növekvő tejimport is. A tendenciának ellenállni látszik a Magyar Húsiparosok Szövetsége, akik kijelentették, húsvétig biztosan nem emelnek árat. Persze nem véletlenül, hiszen az év eleje általában holt szezonnak számít a feldolgozóknál, ekkor ugyanis az átlagos fogyasztás mintegy 15-20 százalékkal mérséklődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!