Belföld

2007.07.17. 02:29

Befűtöttek rendesen

Veszprém-Gyulafirátót (tt) - A lángok már a szélső házak kertjeit nyaldosták, de beljebb nem jutottak, hála a tűzoltóknak és a segítő helyieknek. Húszhektáros tűz pusztított a település határában.

Tremmer Tamás

Nem kértek, mégis kaptak segítséget. A helyiek - fiatalok és idősek egyaránt - is jöttek védeni értékeiket. Kinek mi a keze ügyébe került - ásó, lapát, gereblye, vasvilla -, felkapták, s már ott voltak a mezőn. Voltak vagy harmin- can önkéntesek.

Mindenkin lázas izgalom lett úrrá, nem lehetett kiszámítani, mi lesz a tűz útja. Az eszelős szél gyorsan vitte tovább a tüzet és egyre nagyobb területen harapóztak el a lán- gok. Gomolygó füstben kellett munkához látniuk.

Kámzsa, sisak, kesztyű, be- vetési felszerelés - ebben dolgoztak a tűzoltók. A ruha alatt és kint is embertelen hőség volt. Levert a víz mindenkit, ismerte el Sümegi Imre. A százados még kormos arccal, de már megnyugodva válaszolt munkatársunk kérdéseire.

Bokros, tarlós, aljnövényzetes terület, köztük egy hektár gabonával, együtt több mint húsz hektár vált a tűz martalékává. Mégsem csak a mezőn terjedő lángok miatt volt melegük a tűzoltóknak. A lángok körbezártak egy gázfogadó állomást. Kemény küzdelem volt, mire a kerítéstől öt (!) méterre megfékezték a tüzet. Az oltást nehezítette a kavargó szél, de másfél óra elteltével már az utómunkákra koncentrálhattak. Az oltás végén az emberek sokáig együtt maradtak, s a szerszámjaikra támaszkodva elemezték a történteket. Hock Ferenc a fiaival (Balázzsal és Tamással), Fehéri András, Bobay János egyaránt az önkéntesek táborát gyarapították.

Mint mondták, egy percig sem gondolkoztak, segítsenek-e, jöttek, ahogy tudtak. Még beöltözni is elfelejtettek, volt, aki papucsban állt neki oltani. Élénken élt bennük az emlék, három hete a település másik határában tíz hektár lángolt, s az is a házakat veszélyeztette. Ki tud ilyen kö- rülmények között otthon maradni?! A tűztől nem féltek, a füsttől viszont igen. Egymás mellett álltak, de alig látták egymást. Szerencsére nem lett semmi bajuk.

Attól tartottak, hogy a tűz átterjed a Gyulafirátót-Hajmáskér közötti út túloldalára is, akkor pedig - szerintük - megfékezhetetlen lett volna. Pár négyzetméteren azért átlépett , de sikerült útját állni. Így nem lett a tűz martaléka a Verga Zrt. 130 hektáros csemetekertje sem.

A lángok közvetlenül Szukop János háza mellett haladtak el, talán még be is köszöntek volna, ha nem érkeznek időben a tűzoltók. Amikor kinézett az ablakon, nem tudta elképzelni, mi lesz, olyan sűrű volt a füst.

- Az elején még féltem, de a szakemberek érkeztével megnyugodtam, láttam, milyen hatékonyan oltják el a lángokat, vallotta be.

Fiai - Marci és Kristóf - végignézték a lánglovagok küzdelmét, élvezték a műveleteket. - Azért nekem annyira nem tetszett, állította le a lurkókat az édesapa.

A tűz keletkezésének okát szakértők vizsgálják. Amennyiben szándékosságra utaló nyomokat találnak, a rendőrség is bekapcsolódik. A keletkezett kár több százezer forint, a megmentett érték többmilliós. Személyi sérülés nem történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!