Belföld

2007.07.03. 02:27

Tárlat és színielőadás

Balatonfüred (kgy) - Kádár Tibor festőművész tárlatának megnyitójával kezdődött el tegnap délután az ötödször megrendezett Balatonfüredi Művészeti Fesztivál.

Kellei György

A Kisfaludy-szobornál folytatódó ünnepségen Bereményi Géza író, rendező emlékezett a 176 éve közadakozásból felépített Magyar Játékszínre, a Dunántúl első magyar nyelvű kőszínházára. Bereményi prózaírói eszközökkel idézte fel az 1830-as esztendő eseményeit, amikor is egy hazafias füredi társaság a nemzeti színészetről társalgott. Ebben jelentős szerepet vállalt Kisfaludy Sándor költő, aki később pár nap alatt 1330 forintot gyűjtött össze a fürdővendégektől. Ezt aztán különböző felajánlások követték és 1831 július elején felavatták a színházat. Az Anna Grand Hotelben Suchman Tamás országgyűlési képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke nyitotta meg a Balatonfüredi Művészeti Fesztivált. A művé- szet hihetetlenül szép és fontos dolog, mondta, gigantikus, kozmikus erő van benne, s megtalál bennünket mindaddig, míg az ember létezik. A fesztivál első napja a Vidám Színpad előadásával - Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátékát mutatták be - és beszélgetéssel zárult, amelyen Bereményi Géza a színházról vallott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!