Belföld

2007.11.14. 03:29

Épül a márkói viadukt

Márkó (tt) - Egyelőre semmi nem hátráltatja a 8-as főútvonal Márkót elkerülő szakaszának építését, ennek köszönhe- tően az út nyomvonala kezd körvonalazódni. Már elkezdődött a völgyhíd építése is.

Tremmer Tamás

Elsőként a földmunkáknak, illetve a területen húzódó közművek kiváltásának fogtak neki. Elektromos vezetékeket, optikai kábelt, kis, közepes, valamint nagy nyomású gázvezetékeket kellett áthelyezniük. A közművek ki- váltásával a hónap végéig 90 százalékban végeznek, tájékoztatta lapunkat Skoumal Gergely projektvezető.

A Márkót elkerülő útszakasz a 8-as gyorsforgalmi- nak a része lesz. A rá- és lehajtást különszintű csomópon- tok biztosítják. A kétszer kétsávos út beruházási költsége meghaladja a négymilliárd forintot, aminek a felét mű- tárgyak építésére költik. A szakaszon egy 277 méteres völgyhídat is építenek, amelynek a legmagasabb pillére 26 méter. A völgyhíd munkálatainak szintén nekiláttak. Az alaptestek - ezen fognak állni a hídpillérek - 80 százalékban elkészültek. Megkezdték a pillérek vas-szerkezetének szerelését is.

A projektvezető elmondta, az elmúlt napok zord időjárása valamelyest visszavetette az eddigi jó tempójú munkavégzést, ennek ellenére az eredeti menetrendhez képest egyelőre nincs csúszás. Ha netán kemény telünk lesz, akkor az útépítéssel leállnak, de a hídépítésnek hidegben is megvan a megfelelő technológiája.

A 8-as főútvonalon közlekedők régóta várnak arra a pillanatra, hogy elkerüljék a lakott területeket, köztük Márkót. Lassan meg lehet kezdeni a visszaszámlálást, a beruházásnak 2008 decem- beréig el kell készülnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!