Belföld

2007.11.03. 03:27

Megvédik a Csobáncot

Csobánc (szj) - Benépesedett a közelmúltban a várrom környéke, azonban a végvári vitézek ezúttal nem a törökök és még csak nem is az osztrákok ellen kívánták megvédeni a várat, hanem egy műszaki átadás apropóján kapaszkodtak fel a hegytetőre.

Szijártó János

A hagyományőrzők mellett számos civil is megjelent a közel hárommilliós állagmegóvó munkálatok befejezésének bejelentésére, s annak hivatalos műszaki átadására. Hangodi László történész, a Csobánc váráért alapítvány kurátora köszöntötte a megjelent vendégeket, majd elmondta, hogy az idei esztendő jelentős változásokat hozott a vár történetében, ugyanis hosszú évek előkészítő munkái eredményeképpen végre megindulhattak a vár régészeti kutatásai és műemléki állag- megóvó munkálatai, amelyek elsősorban a balesetveszély elhárítását és a még álló falrészek, támfalak megerősítését szolgálták. Úgy vélte, hogy a kezdetek mindenképpen biztatóak, s jó folytatást ígérnek. Mint mondta, Pál József műemlékvédelmi szakmérnök, a feltáró munkálatokat végző Koppány András régész, valamint Németh Gyula várkapitány, az alapítvány kuratóriumának elnöke több más segítő mellett nagyon sokat tett azért, hogy a várból még az utókor is láthasson valamit. Pál József elmondta, jogerős építési engedély alapján végezték a falak felújítását, a munkát határidőre Tihanyi Zoltán cége végezte el, kiváló minőségben. Németh Gyula régi és mai felvételekkel érzékeltette a száz évvel ezelőtti és a mai állapotot, s a vár pusztulásának egyre gyorsuló ütemével magyarázta a beavatkozás fontosságát. Helyenként négyméternyi (!) felület tűnt el, kopott le a várfalakról száz év alatt. A mostani beruházással a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, illetve az alapítvány hozzájárulásával 2 millió 857 ezer forint értékű felújítás készült el, azonban az elkövetkező évek tervei ennél jóval nagyobb volumenű munkálatokat körvonalaznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!