Belföld

2007.11.22. 03:26

<u>Az agy menekülési útja</u>

<b>Veszprém</b> - Az önzésről és az ezt követő elmagányosodásról beszélt hallgatóságának tegnap Freund Tamás neurobiológusi minőségében a Veab-székházban.

Bonyár Miklós

Beszélt arról, hogy az agy milyen menekülési útvonalakat keres az információrob- banás, a globalizálódó világ kényszernyomásának hatására. Szólt a társadalmi evolúció fizikailag, szellemileg leépí- tő funkciójáról is, amelyben a pénzvilág és a globalizáció hatására kulturális és szelle- mi igényeiben is kiürül az ember, de fizikailag is leépülhet (mozgásszervi betegségek) az internet, az autós közlekedés börtönében .

Hogy mi a kiút az önzés kényszerhelyzetéből? A társadalom szellemi-lelki újjá- építése, amit kis közösségekben kell elkezdeni, a kulturális örökség talaján. Fontos a példaadás képessége és a környezet aktív átalakításának igénye, hiszen az ember nem ösztönlény, nemcsak alakulni képes, hanem alakítani is magát és közösségét, nemzetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!