Belföld

2007.12.10. 03:29

<u>Ízek kavalkádja</u>

<b>Badacsonytördemic</b> - Minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett, rengeteg vidéki versenyző és kóstoló részvételével rendezték meg a negyedik forraltbor-főző versenyt a faluház udvarán szombaton.

Kiss Nikolett

A különleges megmérettetésre sokan már visszatérőként érkeztek, mások pedig most kapcsolódtak be a program jó híre csábításának engedve. Délelőtt egy százhúsz kilós mangalica esett a kísérő rendezvény áldozatául kicsik és nagyok szeme láttára, a disznóvágást követően pedig a közelmúltban felavatott falukemencében sült a friss malachús és a ropogós kenyér. 

Közben a bográcsolók is tüzet raktak, a helyi színeket képviselő versenyzők badacsonyi nyaralótulajdonosokkal és vidéki baráti körökkel egészültek ki, amelyek kifejezetten erre az alkalomra készültek hetek óta. Így aztán a borvidék és a távolabbi tájak legjobb nedűi egyaránt szerepeltek a budafokiak, ferencvárosiak, mesztegnyőiek, nemesgulácsiak, tapolcaiak felhozatalaiban. A programnak az enyhe idő is kedvezett, az illatok messzire szálltak, a hangulat pedig egyre jobb lett.

Az ízeket csak fokozta a hagyományos fahéjas, szegfűszeges ízesítés mellett a borókabogyó, narancs, chilipaprika, de még a hársfateát, akácmézet és a vaníliát sem sajnálták az alkalmi szakácsok a bográcsokból, a vörös- és fehérborokból. Mások ősi receptekről fújták le a port, a tapolcai szkíta íjászok pedig bemutatójuk végeztével szakrális vezetővel indultak a versenyen. 

A diszeli veterán motorosok saválló csavarokkal is fűszereztek, a bebírókból verbuválódott kreatív gyüttmentek csapata pedig ürmöt használt a siker érdekében. A helyi polgárőrök a karamellára és a török receptre esküdtek, a badacsonytomaji nyugalmazott tűzoltók pedig előrelátóan eleve két kondérral készültek. A több száz szomjas vendégnek tehát bőven volt mit kóstolnia Tördemicen, s nem is éheztek. 

Idén is helyben sült a tócsi, sőt, még az igencsak kapós bika töke is, és volt kürtőskalács, bösztöri kecskesajt meg libazsíros kenyér is a színes vásárban. A zsűri pedig többszöri kóstolgatás után tudott csak dönteni. Legjobbnak egyhangúlag a budafokiak elegáns borát találták, de a rizapusztai csapatnak sem kellett szégyenkeznie a finom illatokkal, ízekkel kiérdemelt második hellyel, és a helyi Kabócák csapata is feljutott a dobogóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!