Belföld

2008.01.18. 03:27

Több üzlet, mint kereskedő

Veszprém (tt) - Gyakran olvasni hirdetésekben, hogy pénztárost, bolti alkalmazottat keresnek. Miért nincs elég jelentkező? Azt mondják, azért, mert kicsi a kereset és sok a munka.

Tremmer Tamás

Pár héten belül két új diszkontbolt nyílik Veszprémben. Az egyik lánc de-cember óta hirdeti, hogy munkatársakat keres üzletébe. Vajon hiányszakma lett a kereskedő? - kérdeztük Nyírő Ist- vántól, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ veszprémi kirendeltségének igazgatójától.

A régióban 190 kereskedelmi végzettségű munkanélkülit tartanak nyilván. Főként családanyákról van szó, akik nem tudják vállalni a három műszakot, a hétvégi munkát.

Valószínű, hogy a 69-76 ezer forint között mozgó havibér sem elég vonzó számukra - magyarázta a szakember.

Egyébként a nagyobb cégek, nemzetközi láncok a munkaügyi központ felé nem jeleztek igényt kereskedőkre, úgy tűnik, ők más csatornákon keresztül oldják meg a munkaerőgondjaikat. Jelenleg a központon keresztül 15 kereskedőt keresnek, ezek a munkáltatók zömmel kisebb vállalkozások, amelyek támogatással alkalmaznák a munkanélkülieket.

Kereskedőket egyébként folyamatosan keresnek, ezért igény szerint évente 2-3 tanfolyamot szerveznek munkanélküliek számára. Ezeken tanfolyamonként 20-25 ember szerezhet kereskedelmi képzettséget. Nyírő István szerint nem hiányszakma a kereskedő, hiszen a munka-erőpiacon kellő számú szakképzett található. Szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy a munkáltatók elvárásai nincsenek összhangban a dolgozók igényeivel, s ilyen kö-rülmények között nehéz munkaviszonyt létesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!