Belföld

2008.04.14. 02:29

<u>A kereszt megrázó üzenete</u>

<b>Alsóörs</b> - Családtagok, barátok, motorostársak sokasága emlékezett meg a közúti balesetekben elhunyt motorosok szombaton felszentelt emlékművénél a Balaton-parti településen.

Halmos György

A tavaly tavasszal három motoros életét követelő tragédiától néhány kilométerre felállított, fából készült kereszthez több mint 150 motoros érkezett az ország minden részéből. 

A vasútállomás közelében lévő, a 71-es főútról is jól látható emlékmű tövébe az egyik balesetet szenvedett motor első kere- két helyezték el. A motoros- zarándokhelyet felszentelte Vitéz Ajtósi József plébános, aki azt hangsúlyozta, hogy az út mellett, a balesetek áldozatainak emlékére kihelyezett apró keresztek sokasága azt jelenti: sokan nem tudják, mit jelent élni és élni hagyni. 

Rásky Miklós
lelkész arra hívta fel a figyelmet, hogy az autós- és motorostársadalom sokszor egymásra mutogat, de ha figyelmesebben közlekednénk, s a szabályokat mindenki betartaná, akkor sokkal kevesebb tragédia történne.

Tavaly március 31-én az utóbbi évek legsúlyosabb motorosbalesete történt Alsóörs és Balatonalmádi között a 71-es úton, ahol három fiatal motoros vesztette életét egy ütközésben. 

A rendőrség szerint a balesetet egy gépkocsivezető okozta, aki ellen több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt javasoltak vádemelést augusztusban, a nyomozás végén.

A tragédia akkor történt, amikor egy Alsóörs felől érkező, előzésben lévő Opel Corsa ütközött egy motorral; a gépkocsi irányíthatatlanná vált és egy másik motorral is karambolozott. 

Az egyik motoron egy alsóörsi fiatalember ült budapesti menyasszonyával, a másikon pedig egy balatonalmádi férfi. Az autóban egyedül utazó sofőr súlyos sérüléseket szenvedett.

Az emlékhelyről a motorosok a baleset helyszínére vonultak. Ennek az egyik célja az volt, hogy a gépkocsival közlekedők figyelmét felhívják a szabályok betartására. 

A másfél száz motoros a kereszt szentelése után motorosköszöntéssel emlékezett az elhunytakra, majd a baleset helyszínén virágokat és mécseseket helyeztek el.

Tavaly Veszprém megyében jelentősen emelkedett a motorosbalesetek száma. A szakértők szerint abban közrejátszhatott a korábbi enyhe tél és az, hogy a nagymotorok - bár nem lettek olcsóbbak, de az autókéhoz hasonló finanszírozásuk miatt - jobban elterjedtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!