Belföld

2008.04.04. 02:29

<u>Földünk jövője a tét</u>

<b>Veszprém</b> - Ha valaki séta közben eldob egy ceruzaelemet, azzal egy köbméter termőföldet tesz tönkre. Az így fertőzött területen sem állatok nem élhetnek, sem növények nem telepedhetnek meg.

Varga Domokos Péter

Az üzemvezető felhívta a figyelmet arra, a mostanában zajló lomtalanítás során sem szabad a házak elé kitenni sem a veszélyes hulladékot, sem a különleges kezelést igénylő hulladékot. (Az utóbbiak közé tartozik például a használt étolaj, a gumiabroncs és az építési törmelék.) Az elektromos hulladékot azért sem ajánlott az egyéb lomok közé tenni, mert a fémgyűjtők ezeket a készülékeket általában szétszedik, ennek során a veszélyes anyagok a környezetbe jutnak.

A Kistó utca 8. szám alatt, a hulladékudvarban a nap bármely szakában átveszik az odaszállított, egy átlagos háztartásban keletkező mennyiségnek megfelelő veszélyes anyagot. (De nem vesznek át például egy utánfutónyi gumiabroncsot, mert az nyilvánvalóan ipari tevékenység során keletkezett.) A fel nem használt gyógyszereket továbbra is a gyógyszertárakba, a gépkocsikból leeresztett fáradt olajat pedig a benzinkutakhoz kell visszavinni. Adott pillanatban a festékesdobozok és a hígítószeres edények visszavétele nem megoldott.

Az illegális hulladékelhelyezést két-három, míg a veszélyes hulladékkal való szennyezést öt-hat év börtönnel is büntethetik. De Veszprém még azoknak is biztosít lehetőséget a korábban említett veszélyes hulladék elhelyezésére, akik azt nem képesek kiszállítani a Kistó utca 8. alá. Mindazoknak, akik szemétdíjat fizetnek, évente egyszer térítésmentesen elszállítják a környezetszennyező hulladékaikat, ha a VKSz Zrt. ügyfélszolgálatának ingyenesen hívható zöld számán (80/949-849) ezt kérik - jelezte a nem mindennapi lehetőséget Gönczi Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!