Belföld

2008.08.22. 02:29

A reformkor szelleme

Balatonfüred (kn) - Csaknem száz éve szolgálja az idegenforgalmat az egykoron Nagyvendéglőnek keresztelt, majd Árkádként is ismert, ma Anna Grand Hotelnek nevezett százszobás, négycsillagos hotel, melyet tegnap adtak át ünnepélyesen.

Kiss Nikolett

gyönyörű bálterméről már sokan ismerhetik a mintegy 4,2 milliárd forintból felújított hotelt, ugyanis évek óta helyet ad Magyarország talán leghíresebb társasági eseményének, az Anna-bálnak. A tegnapi megnyitón Lengyel Ernő tulajdonos elmondta: a volt SZOT-üdülőt, majd Árkád Hotelt 2003-ban kínálta eladásra az önkormányzat. A tervezett 1,2 milliárdos kivitelezési költség 4,2 milliárd forintra történt módosítása okozott némi nehézséget a beruházásban, de 2005-ben elkezdték építeni a hotelt, és mostanra már 90 százalékban el is készült. A bálteremmel, wellnessrészleggel, mediterrán udvarral, borozóval, vinotékával, háromszintes mélygarázzsal ellátott épületen már csak az utolsó simítások vannak hátra. A 4,2 milliárd forintból 2,4 milliárd forint hitel, 78 millió forint uniós támogatás, a többi pedig önerő. - A kiváló ízléssel kialakított hotel, a ragyogó tisztaság, a példás kiszolgálás a legrafináltabb ízlésű vendég igényeit is kielégíti - hangsúlyozta Pál Béla. A Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke kiemelte: száz esztendő után megszépült Balatonfüred egyik reprezentáns épülete, így újra évtizedekre meghatározza a város turizmusát, rendezvényeit, a város jövőjét.Dr. Bóka István, a város polgármestere szerint nagy erőt jelent Balatonfürednek ez az új szálláshely. A balatoni tendenciákat nézve pedig a következő évtizedben meg kell duplázni a minőségi szálláshelyek kínálatát a tónál - folytatta a polgármester. - Ha Magyarországon egyensúly lesz a költségvetésben és beindul a gazdasági növekedés, akkor tömegével érkeznek majd a Balatonhoz a honfitársaink - mondta. A polgármester kiemelte: a jövőben megújul Füreden a Gyógy tér és majd a kiserdő is, ezután már csak a szívkórházzal kell kezdeni valamit - fogalmazott. Dr. Bóka István szerint a város jobb tulajdonosa tudna lenni a kórháznak, mint az állam, mert egy helyi közösségnek ez mindig fontosabb, mint az államnak. Az Anna Grand Kft. egyébként megvette az Ipoly szállót is 93 millió forintért, amelyben 500 millió forintos ráfordítással 24 szobát és hét apartmant alakítanak ki, várhatóan az idén november végére már elkészül az Anna Grand Residence néven üzemelő új szálláshely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!