Belföld

2008.08.05. 02:26

<u>Divatozó lurkók</u>

<b>Megyei körkép</b> - Bár a nebulók még nemigen akarnak tudomást venni róla, vészesen közeledik az iskolakezdés: az üzletek roskadásig telve különböző tanszerekkel, felszerelésekkel, kiegészítőkkel. Egy diák iskolakezdése több tízezer forintba is kerülhet.

Németh F. Bernadett

Főként, ha új iskolatáskára is szüksége van. A strapabíró, egészséges tartást biztosító hátitáskák négy-ötezer forintnál kezdődnek, ha márkásat, divatos színűt vagy egyedit szeretnénk, már elértük a nyolc-tízezer forintot. Meglepően olcsón lehet viszont hozzájutni a manapság divatos oldaltáskákhoz: akár márkásat is kaphatunk 3-4-6 ezer forintért, trendi színekben - sok üzletben ugyanis akciókat hirdetnek az iskolakezdésre. Bármennyire felkapott, az oldaltáska se nem egészséges, se nem praktikus - a tömegízlés viszont nagy úr, diktál a szülőknek is. Trend az iskolaszerekben is megfigyelhető, becsöngetéskor valószínűleg igen sok gyerkőc az idei nyár slágerfilmjének főszereplőjével, a kung-fuzó pandával díszített iskolaszereket teszi ki az asztalra.

Az egyik nagyáruház egész sorozatot vonultat fel a pandás cuccokból: füzetet, tolltartót, vonalzót, radírt, irattartót stb. Igaz, a rajzfilmhőst ábrázoló füzet 150 forintba kerül, holott a hagyományos kockásat már 30-ért is megvehetjük, a tolltartó pedig ezer forintot kóstál, nem úgy, mint praktikusabb, jobb minőségű, ám-de hagyományos társa, amiért csak 600 forintot kell fizetnünk. A kemény fedeles, A4-es irattartó ugyanebből a sorozatból szintén ezer forint, a kisebb 600. Az írószerboltokban egy kicsivel drágábban szerezhetőek be az iskolai kellékek, mint a multiknál: golyóstoll 80 forintért, de több mint ezerért is van, körzőből a leg-olcsóbb 400, a legdrágább készletben 3200 forint. Hat- darabos filctollkészlet 220 forinttól 350 forintig vásárolható a boltban, a színesceruza-készlet ára 360-1100 forint között mozog.

A 12 darabos vízfesték ára 740 forinttól 1680 forintig terjed, zsírkréta 170 forinttól 460 forintig vehető. A tízdarabos iskolai rajzlap 60 forintba, az írólap 56 forintba kerül. A táskába kerülő tisztasági csomag ára 500 forint, a tornazsák ára 920 forinttól 2700 forintig terjed. Ha a tanszerekkel, tankönyvekkel végeztünk, még nem áll készen gyermekünk az iskolakezdésre. Őszre általában teljesen új ruházat, cipő kell a lurkóknak, ezek beszerzéséhez megéri figyelni a nagyáruházak akcióit: fele, harmadáron juthatunk hozzá a szükséges ruházathoz. A bejáróknak újra számolni kell az utazás költségeivel is. Szóval: a visszaszámlálás már elkezdődött szülőnek, gyereknek egyaránt, hiszen sok diák a nyár utolsó hetét már tanulással tölti - az elmúlt év tudnivalóinak felfrissítésével készülnek az új tanévre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!