Belföld

2008.08.21. 02:28

<u>Új népvándorlás</u>

<b>Veszprém</b> - Amelyik nép a múltját nem becsüli meg, annak jelene bizonytalan, jövője pedig nincs, és nem szabad, hogy ez várjon a magyarságra - fogalmazott tegnap este a város polgármestere az augusztus 20-ai megemlékezésen a Szentháromság téren.

Varga Domokos Péter

Debreczenyi János a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat látványos műsorát követően lépett a színpadra. Feltette a kérdést, aktuális-e még ma is Szent István, az ezer esztendővel ezelőtt élt király? 

A vénülő Európa korában, akkor, amikor a szenteket nem becsülik, a példaképeket nem jegyzik. Európa országainak határai megnyíltak, az új népvándorlás korát éljük - állapította meg. 

- Tudomásul kell vennünk - mondta -, ha a magyar nemzet nem becsüli meg saját értékeit, akkor az újkori népvándorlás elsöpri Magyarországot is. 

Felidézte, néhányan úgy fogalmaztak, hogy aki itt nem tud boldogulni, menjen külföldre. Ezzel szemben a polgármester határozottan leszögezte, ne menjenek az emberek külföldre. 

Mert az az ember, aki így gondolkodik, aki nem gondoskodik arról a népről, aki a gondjaira bízatott, nem méltó a vezetésre - állapította meg. A választók lehetősége pedig az - kicsiben és nagyban -, hogy döntsenek a vezetők sorsáról.

Debreczenyi János szólt a kenyér jelentőségéről is, arról, milyen fontos, hogy minden embernek kenyér kerüljön az asztalára. 

Majd megszegett egy kenyeret a polgármester, úgy, ahogy azt a dédnagymamájától tanulta, keresztet rajzolt rá előbb a késsel. A friss kenyérszeleteket pedig feleségével együtt kínálta körbe az ünneplő veszprémiek között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!