Belföld

2009.02.03. 03:27

Ezeréves jubileum - Ács Jánosra néma főhajtással emlékeztek

<b>Veszprém</b> - A megyei önkormányzat tagjai néma főhajtással emlékeztek meg tegnapi ülésükön a tavaly decemberben elhunyt társukról, Ács Jánosról.

Győrffy Árpád

Lasztovicza Jenő elnök (Fidesz) bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP-frakció döntése alapján a 10 ezer főnél több lakosú településeken állított listájáról Horváthné Szalay Gyöngyi kapja a tapolcai polgármester halála miatt megüresedett mandátumot.

Az olimpiai bronzérmes tapolcai párbajtőrözőnek, a városi képviselő-testület tagjának dr. László Zoltánné, a területi választási bizottság elnöke adta át a megbízólevelet. 

A megyei közgyűlés új elnököt választott a gazdasági és területrendezési bizottság élére dr. Áldozó Tamás (Fidesz) személyében. 

A tegnap esküt tett új közgyűlési tag, Horváthné Szalay Gyöngyi a turisztikai és nemzetközi kapcsolatok bizottságában kapott helyet a döntése értelmében.

A továbbiakban a testület tájékoztatást kapott a megye foglalkoztatási, munkaerőpiaci helyzetének alakulásáról. 

Soós Ferenc,
a regionális munkaügyi központ főigazgató-helyettese kérdésekre válaszolva többek között elmondta, hogy a közép-dunántúli régióban beindult drasztikus leépítési hullám megyénket eddig csak kismértékben érintette. 

Igaz, a jövőben itt is fel kell készülni a helyzet romlására. Álláspontja szerint közös forrásból csak azokat a munkahelyeket szabad megmenteni, amelyeknél reális esély van a hosszú távú működésre. 

Ha a pénzt az egyébként menthetetlen cégek agóniájának meghosszabbítására fordítják, nem tudnak majd azokon segíteni, amelyeken érdemesebb lenne.

A képviselők ismét tárgyaltak a több éve tervezett regionális onkológiai centrum megvalósításáról. Felkérték a közgyűlés elnökét, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a szükséges pályázati anyag előkészítésére. 

A munkára 20 millió forintot irányoztak elő, és döntöttek a szükséges többletkapacitás-befogadási kérelem benyújtásáról is.Hosszú vita alakult ki a megye ezeréves jubileumára tervezett ünnepi rendezvénysorozat tervéről. 

A témával kapcsolatban dr. Németh Márta (MSZP) fogalmazta meg véleményét, aki üdvözölte a szándékot, de úgy vélte, hogy egy ilyen 30 milliós kiadásról a költségvetést tárgyaló következő ülésen kellene dönteni. 

Mások inkább politikai oldalról közelítették meg a kérdést, a pártok között országosan is zajló megye vagy régió vitát újramelegítve. 

A májusi rendezvénysorozat tervét végül egy ellenszavazat és nyolc tartózkodás mellett 25 igennel elfogadták.A drasztikus leépítési hullámmegyénket eddig csakkismértékben értette

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!