Belföld

2009.02.25. 03:29

Még elkerülhető? - Jön a szociális és politikai válság?

<b>Veszprém</b> - Senkinek ne legyenek illúziói, a válság eszkalálódik, a mostani után jön a következő fázis, a szociális válság. Ebbe a helyzetbe azonban nem a szakképzetlenek, hanem a minőségi szaktudással rendelkezők és azok családjai kerülnek majd bele.

Varga Domokos Péter

Tegnap a megyeszékhelyen a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke mondta ezt a szövetség, valamint a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének tisztviselői előtt. 

Pataky Péter
felvázolta azt a víziót, hogy a gazdasági, majd a szociális válságot a politikai válság követi, amelyben felerősödik a populizmus, a bűnbakkeresés. Elég egy olyan politikai mozgalom, mint a Jobbik, hogy a zsidók mellé odahelyezzék a cigányságot. 

A további következmények beláthatatlanok, a történelemben hasonlóra volt már példa. Hogy a legrosszabb vízió be ne következhessen, meg kell állítani a gazdasági válságot. Ennek több módja van, az egyik az adó- és járulékcsökkentés. Az MSZOSZ nem szeretné, ha az egykulcsos adó felé tolnák el a rendszert, mert akinek többje van, annak többel kell hozzájárulni a közöshöz.

Pataky Péter igazságosabb bevételi forrásnak tartja a fogyasztási adó és forgalmi adó emelését, mert ezt azok fizetnék be, akik többet fogyasztanak. A tőkejövedelmeket csak akkor adóztatná meg, ha azok nem teremtenek munkahelyet. Példaként említette az Audit, amely az idekerülése óta fejleszt.

A nyugdíjrendszert két vonatkozásban érintette. Egyrészt át kell gondolni a jelenleg nálunk alkalmazott svájci indexálást, mert míg a dolgozók reálkeresete csökken, addig a nyugdíjak reálértéke növekszik. 

Másrészt arra hívta fel a figyelmet, hogy most kezdenek először nyugdíjba menni azok az emberek, akiket 15-20 éve kényszervállalkozásba kényszerítettek vagy minimálbéren, illetve feketén alkalmaztak. Milyen jövő elé néznek ezek az emberek a minimálnyugdíjjal, a havi 28,5 ezer forinttal? - tette fel a kérdést Pataky Péter. 

A helyzet kialakításában részt vevők politikai felelősségét nem lehet és nem is szabad elhallgatni - tette hozzá. Felidézte az ide vezető út egyes állomásait, köztük azt, hogy a Medgyessy-kormány jóléti rendszerváltozásának nem volt meg a gazdasági fedezete, például a 13. havi nyugdíjnak és a minimálbér adómentességének. 

Az utóbbi afelé nyomta a vállalkozókat, hogy a bért ezen a szinten tartsák.

A mostani helyzetet világméretekben a pénzügyi válság idézte elő, most mégis azon dolgozunk, hogy a bankszektort talpra állítsuk. A reálgazdaságban eddig hitelre termeltek, most, hogy elfogyott a pénz, eltűnt a vásárlóerő is. Ezt minden körülmények között vissza kell állítani - vélte a szakszervezeti vezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!