Belföld

2009.02.14. 03:27

Segítő kezet nyújtottak

<b>Veszprém</b> - A kormányzat az elmúlt két hónapban megyénk több cégének is segítő kezet nyújtott, kezességvállalással avagy munkahelymegtartó támogatással.

Tremmer Tamás

A megyénket érintő kormányzati segítségnyújtásról sajtótájékoztató keretében adtak számot MSZP-s országgyűlési képviselők (Gőgös Zoltán FVM-államtitkár, Pál Béla KDRFT-elnök, Deák Isvánné), valamint Bajnai Gordon gazdasági miniszter.

A gazdasági miszter kijelentette, a kormányzat 1400 milliárd forintos finanszírozási csomagot hirdetett. Munkahelyek megőrzésére 36 milliárd áll rendelkezésre (ebből kap a Herendi Porcelánmanufaktúra több mint 200 milliót). 1800 milliárd forint értékű építőipari beruházás indul hazánkban. Mindez a gazdaság élénkítését szolgálja. A kormányzat garanciát vállalt a Pápai Hús 1913 Kft. 5,5 milliárd forintos hitelére, hogy a projekttársaság meg tudja venni a felszámolási eljárás alatt lévő pápai húsgyárat, így megőriztek 1120 munkahelyet. Készfizető kezességet vállaltak a péti Nitrogénművek tízmilliárdos hitelére, ennek köszönhetően a november óta álló gyárban megkezdték az előkészületeket a termelés beindítására. Megmaradnak a munkahelyek, lesz magyar műtrágya a mezőgazdaságnak. Ha ezeket nem lépik meg, egy térség, egy foglalkoztatási rendszer látta volna kárát. Lapunk kérdésére a gazdasági miniszter kifejtette, békeidőben teljesen természetes, hogy ha valaki vét a munkaügyi szabályok ellen, az kizárja magát a pályázati lehetőségek sorából. Így járt többek között az Ajka Kristály is, amikor munkahelymegtartó támogatást kért. (Mivel ilyet nem kaptak, 250 dolgozónak mondtak fel.) Csakhogy most nem békeidő van! Éppen ezért mérlegeli a kormány, hogy az apró szabálytalanság ne legyen kizáró tényező. Ehhez azonban egyeztetni kell az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal is. Reméli, egy hónapon belül lehetővé válik a módosítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!