Belföld

2009.03.20. 03:27

Értékes italospalackok - Bonyolult a termékdíj szabályozása

Balatonfüred - A Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsa szervezett tegnap délután fórumot a környezetvédelmi termékdíj szakmai kérdéseiről.

Varga Ibolya

A termékdíjjal kapcsolatban jelenleg is egyeztetnek a gyártókkal és a felhasználók csoportjaival - fejtette ki Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakállamtitkára. A munka eredményeként a bevallás és a fizetés egyszerűsödése várható.

A tanácskozást Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke vezette, azt kérte, hogy segítsenek a szakemberek tisztán látni néhány aprónak tűnő, mégis nehezen megoldható kérdés tisztázásában. 

Dióssy László
szakállamtitkár elmondta: már módosítottak az eredeti törvényen, azért, hogy közeledjék az Európai Unióban alkalmazott gyakorlathoz, de további módosítások, egyszerűsítések várhatók. 

A szabályok részletesebb ismertetésére két szakembert kért fel. Borsányi-Bognár Levente, a KvVM főosztályvezető-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy eltérő mértékű termékdíjat kell fizetni a palackok és a más csomagoló-anyagok után. 

Előbbit darabszámban, utóbbiakét pedig térfogatban határozzák meg. Debreczeni László őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) kiemelt főelőadója arról tájékoztatta a bortermelőket, hogy év elején be kell jelentkezniük a termékdíj hatálya alá. 

A fizetési kötelezettségeiket adóikhoz hasonló rendszerességgel kell bevallani és befizetni. Amikor nulla a fizetési kötelezettség, akkor is kell bevallást készíteni.

A vitából kiderült, hogy számottevő fizetési kötelezettségük csak azoknak a bortermelőknek keletkezik, akik 75 ezer csomagolási egységnél többet használnak egy esztendőben. 

A kisebb termelőknek azonban egészen apró gondjaik vannak, melyekre igen nehéz egyértelmű és megnyugató választ találni. Bármennyire is egyszerűsödött az utóbbi időben a bevallás, még mindig rendkívül bonyolult, az átlagembernek átláthatatlan maradt. 

A befizetési kötelezettség minimális, de a munka a szakembereket is megizzasztja. Érthetetlen, hogy erre a termékdíjra miért kell évente, a megfelelő összeg befizetése után újabb nyilvántartási számot kérni? 

Az is nehezen értelmezhető, hogy a termelői borok eladása kapcsán miért kell termékdíjat fizetni az olyan palackok, demizsonok, kannák után a bortermelőnek, amelyeket a vásárló hoz magával? 

Mint kiderült, ezt csak egyszer kell megtennie, de később is nyilvántartásba kell vennie, ha újra megtölti azt az edényt, amit már látott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!