Belföld

2009.03.20. 03:27

Értékes italospalackok - Bonyolult a termékdíj szabályozása

Balatonfüred - A Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsa szervezett tegnap délután fórumot a környezetvédelmi termékdíj szakmai kérdéseiről.

Varga Ibolya

A termékdíjjal kapcsolatban jelenleg is egyeztetnek a gyártókkal és a felhasználók csoportjaival - fejtette ki Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) szakállamtitkára. A munka eredményeként a bevallás és a fizetés egyszerűsödése várható.

A tanácskozást Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke vezette, azt kérte, hogy segítsenek a szakemberek tisztán látni néhány aprónak tűnő, mégis nehezen megoldható kérdés tisztázásában. 

Dióssy László
szakállamtitkár elmondta: már módosítottak az eredeti törvényen, azért, hogy közeledjék az Európai Unióban alkalmazott gyakorlathoz, de további módosítások, egyszerűsítések várhatók. 

A szabályok részletesebb ismertetésére két szakembert kért fel. Borsányi-Bognár Levente, a KvVM főosztályvezető-helyettese felhívta a figyelmet arra, hogy eltérő mértékű termékdíjat kell fizetni a palackok és a más csomagoló-anyagok után. 

Előbbit darabszámban, utóbbiakét pedig térfogatban határozzák meg. Debreczeni László őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) kiemelt főelőadója arról tájékoztatta a bortermelőket, hogy év elején be kell jelentkezniük a termékdíj hatálya alá. 

A fizetési kötelezettségeiket adóikhoz hasonló rendszerességgel kell bevallani és befizetni. Amikor nulla a fizetési kötelezettség, akkor is kell bevallást készíteni.

A vitából kiderült, hogy számottevő fizetési kötelezettségük csak azoknak a bortermelőknek keletkezik, akik 75 ezer csomagolási egységnél többet használnak egy esztendőben. 

A kisebb termelőknek azonban egészen apró gondjaik vannak, melyekre igen nehéz egyértelmű és megnyugató választ találni. Bármennyire is egyszerűsödött az utóbbi időben a bevallás, még mindig rendkívül bonyolult, az átlagembernek átláthatatlan maradt. 

A befizetési kötelezettség minimális, de a munka a szakembereket is megizzasztja. Érthetetlen, hogy erre a termékdíjra miért kell évente, a megfelelő összeg befizetése után újabb nyilvántartási számot kérni? 

Az is nehezen értelmezhető, hogy a termelői borok eladása kapcsán miért kell termékdíjat fizetni az olyan palackok, demizsonok, kannák után a bortermelőnek, amelyeket a vásárló hoz magával? 

Mint kiderült, ezt csak egyszer kell megtennie, de később is nyilvántartásba kell vennie, ha újra megtölti azt az edényt, amit már látott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!