Belföld

2009.03.19. 03:27

Milliárdos fejlesztés

Szentkirályszabadja - Összesen közel egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást kapott a megye tizenöt települése. A pénzből kettő kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létesül, megújul több orvosi rendelő, valamint egészségházak épülnek.

Martinovics Tibor

A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács uniós pályázata ezúttal a kistelepülések fejlesztését célozta meg. 

A projektekhez 90 százalékos támogatást nyújt az unió, az érintett önkormányzatoktól mindössze 10 százalékos önerőt várnak, hiszen méretüknél fogva nyilvánvaló, hogy ezek az önkormányzatok tisztán saját forrásból nem tudnának ilyen nagyságú fejlesztéseket megvalósítani - jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Pál Béla. 

A tanács elnöke kiemelte: a régióban több mint félmilliárd forintot osztottak szét az orvosi rendelők újjáépítésére, illetve eszközparkjuk korszerűsítésére, a 21 nyertes pályázat közül messze a legtöbb, 13 Veszprém megyéből került ki. 

- Példaértékű Szentkirályszabadja pályázata, ahol az elnyert 20 milliós támogatás segítségével új egészségházat építenek fel. Íme, a kistelepülések is tudnak fejlődni, ha képesek megragadni a lehetőséget - fogalmazott Pál Béla. 

Szintén uniós forrásból két kistérségi járóbeteg-szakellátási központ létesülhet, Balatonalmádi 400, míg Sümeg önkormányzata 320 millió forint támogatást kapott ehhez. Almádi polgármestere a sajtótájékoztatón, amelyen több nyertes település vezetője is részt vett, elmondta: a volt napközi otthon területén építik fel az alapellátást, illetve a szakel- látást biztosító központot, amelyben a tervek szerint fogászat, illetve röntgen-ultrahang is helyet kap. 

- Végre korszerű ellátási központ áll majd a betegek rendelkezésére, külön öröm, hogy bővíteni tudjuk az orvosi eszközöket is - fűzte hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!