Belföld

2009.03.09. 03:28

Szélvihar tombolt a hétvégén

<b>Megyei körkép</b> - A hétvégén komoly károkat okozott az erős, néhol 90 kilomé- teres óránkénti sebességet elérő szél, a tűzoltók több mint félszázszor vonultak, zömében viharkárok miatt.

Munkatársainktól

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese érdeklődésünkre elmondta, hogy a legtöbbször fakidőlések miatt kérték a tűzoltók segítségét, szerencsére személyi sérülés nem történt.

Több helyen jelentős kárt okozott a vihar, például Ugodon a magtárépület leomló tűzfala a szomszédos garázs tetejét beszakítva megrongálta az ott lévő autót. A Weiland család autóját szombaton a tűzoltók szedték ki a garázs romjai alól. Nyárádon ledöntött egy kéményt a szélvihar. 

A házban tartózkodók hatalmas robajra lettek figyelmesek, és ijedten tapasztalták, hogy a ház egyik szobájának mennyezete is beszakadt. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy abban a pillanatban éppen senki sem volt a szobában. 

Ottjártunkkor már cserepezték a ledőlt kémény helyét, de a házon így is látható nyomai vannak a pusztításnak.

- Lehet, hogy a tetőt el kell majd bontani, de az is előfordulhat, hogy az egész házat. Majd a statikai vizsgálat eldönti - mondta el lapunknak Nyulasi Gyula, aki édesanyjával és élettársával a házban tartózkodott az eset idején. 

A heves széllökések fákat döntöttek az útra Zánkán, Külsővaton, Balatonakarattyán, Badacsonytomajon és Badacsonylábdihegyen is, munkát adva a tűzoltóknak a hétvégén. 

Balatonfüreden egy kétszer két méteres felvonulási épületet fújt ki a főútra a szél. Szintén a Balaton-parti városban fa dőlt egy mikrobuszra, személyi sérülés nem történt.

Az elmúlt két napban a pápai tűzoltókat hét-nyolc alkalommal riasztották szélvihar okozta károkhoz. A vihar megbontotta a megyei levéltár pápai fióklevéltára melléképületének tetejét is. A tűzoltók pótolták a tetőről lesodort cserepeket.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az előrejelzések szerint a jövő hét közepéig marad a változékony, szeles, csapadékos idő, azonban olyan erős szélmozgásra, mint a hétvégén, jelenleg nincs kilátás.

Több olvasónk is arra panaszkodott, hogy elektromos áram nélkül maradtak. A Szabadságpusztán élő Balogh Jánosnál szombat este tíz óra óta nem volt áram, tucatnyiszor jelezték a hibabejelentőnél, de vasárnap délutánig nem történt intézkedés. 

A férfi elmondta: azonkívül, hogy leolvadt a fagyasztója, nincs fűtésük és világításuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!