Belföld

2009.04.02. 02:28

Jön a Gipsy Kings - Populárisabb ünnepi játékok Veszprémben

Veszprém - A szponzorok és az önkormányzat támogatásának, az elnyert pályázati pénznek köszönhetően az idén nyáron is megrendezik a Veszprémi Ünnepi Játékok fesztivált, mely a korábbiaknál populárisabb, jelentette be Mészáros Zoltán a programot ismertető sajtótájékoztatón.

Balla Emőke

A július 22-26-a közötti rendezvényen ezúttal elmarad a klasszikus zenei és operanap, lesz viszont musical, flamencóra épülő, latinos, roma elemekkel átszőtt popzene, dzsessz, funky és világzene, ültetett koncert helyett táncos est. A jegyekhez a tavalyihoz képest olcsóbban lehet hozzájutni.

Városunkban a kultúra nem vesztese a nehéz gazdasági helyzetnek, jelentette be Debreczenyi János polgármester. 

Veszprém idén több mint 800 millió forintot fordít a kultúrára, az ünnepi játékokat 22,3 millió forinttal támogatja. (Az E.ON Hungária Zrt.-vel a fesztivál hároméves főtámogatói szerződést kötött, a cég évente 25 millió forintot biztosít, a rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán tavaly novemberben 15 millió forintot nyert. A Veszprémi Ünnepi Játékok tervezett költségvetése 130- 140 millió forint).

Mészáros Zoltán, a fesztivál főszervezője ismertette a programot. 

Július 22-én musicalest lesz, Bernstein West Side Story című produkciójában Miklósa Erikát, Dolhai Attilát és az Operettszínház művészeit hallhatjuk, a program helyszíne a Veszprém Aréna. 

Másnap a spanyol származású Gipsy Kings flamencóra építkező, latinos, roma elemekkel tarkított popzenét játszik a várban, a harmadik napon Jan Garbarek dzsessz-szaxofonos kvartettjével lép fel a várban. 

A szombat este a funkyé: előbb Candy Dulfer, majd Maceo Parker zenekara játszik funky-, soul-, dzsessz- és popzenét. 

Ez és a csütörtöki Gipsy Kings-produkció nem ültetett koncert, a nézőket táncos estére várják. A hatodik Veszprémi Ünnepi Játékokat a mali származású, világzenét játszó Salif Keita produkciója zárja.

A jegyárak a tavalyihoz képest olcsóbbak, 3900 és 8900 forint közöttiek, minél szélesebb közönségnek lehetőséget biztosítva.

Idén is lesznek kísérőrendezvények: Kováts Péter, a Dohnányi zeneművésze- ti szakközépiskola igazgatója beszámolt az intézmény jelenlegi és végzett tanulóiból álló Auer Szimfonikusok fellépéséről, akadémiájáról, ifj. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója közölte, a herendi porcelán történetéből nyílik kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!