Belföld

2009.05.24. 06:38

Csökkent a vendégforgalom a balatoni szálláshelyeken

Budapest - Az év első három hónapjában a balatoni szálláshelyek 136 ezer vendéget fogadtak, számuk az egy évvel korábbihoz képest 14 százalékkal kevesebb, a vendégforgalom négyötödét kitevő hazai vendégek száma 16 százalékkal, a külföldről érkezőké 6 százalékkal maradt el a 2008. azonos időszakában regisztrált forgalomtól - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványából.

MTI

A Balatonnál megszállt vendégek 389 ezer éjszakát töltöttek el a partközeli és a háttértelepüléseken, ez 13 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Az összes éjszaka kétharmadát a Zala megyei gyógy- és wellnesz-szállodákban
regisztrálták.
    Az üdülőkörzetben a belföldi vendégéjszakák száma 16 százalékkal, a külföldieké 8 százalékkal csökkent. A határokon túlról érkező vendégek az előző évinél valamivel rövidebb időt, átlagosan 5,2 éjszakát, a belföldiek a tavalyihoz hasonlóan 2,3 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken.
    A Balatoni üdülőkörzet vendégéjszakáinak csaknem teljes egészét a szállodákban – ezen belül legnagyobb arányban a három-, illetve négycsillagos kategóriájú szálláshelyeken – regisztrálták. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma összességében 13 százalékkal csökkent, az egycsillagosok kivételével minden kategóriában mérséklődés tapasztalható.
    A külföldi vendégek száma az egyes partszakaszokon eltérően alakult: míg a Zala megyei részen 8 százalékkal nőtt a forgalom, a Veszprém megyéhez tartozó partszakaszon harmadára csökkent a látogatottság. A somogyi partszakaszt mérsékelt csökkenés jellemezte - derül ki az elemzésből.
    A küldő országokból érkező forgalmat is eltérő irányú tendenciák jellemezték. A legnagyobb számban jelen levő osztrák vendégek száma ugyan 8 százalékkal nőtt, de a tavalyinál jóval kevesebben érkeztek Németországból.
    Összességében az Európai Unió országaiból és a Távol-Keletről érkezők száma lényegesen nem változott, ugyanakkor - az Egyesült Államokból érkező vendégek csaknem teljes elmaradása miatt - az Amerikából érkezők száma tizedére esett vissza. Az országhatáron túlról érkező vendégek négyötöde választotta a partközeli települések szálláshelyeit.
    2009. január-március időszakában a szálláshelyek összesen 2,5 milliárd forint bruttó szállásdíj-bevételt értek el, ami az előző évinél 6 százalékkal kevesebb és az országos 12 százalékát tette ki. A bevételeket csaknem teljes egészében a szállodák realizálták, ebből legnagyobb arányban a gyógy- és wellnesz-szállodák részesedtek.
    A vizsgált időszakban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 36 százalékos volt, ami az egy évvel korábbitól 6 százalékponttal maradt el. Az átlagosnál jobb volt a kihasználtsága a gyógyszállodáknak, ahol a foglalások 57 százalékos szintet értek el. Ennél alacsonyabb, 31 százalékos telítettséggel üzemeltek a belföldi vendégek körében népszerű wellness-szállodák, a tavalyihoz képest viszont 17 százalékponttal kisebb kihasználtsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!