Belföld

2009.05.26. 06:48

Vérengzés hajnalban Halimbán

Halimba - Saját házának udvarán támadtak kutyák Kaszap István díjnyertes skót juhászára a napokban. A hangmérnök, de zongoristaként is dolgozó István aznap hajnalban ért haza a munkából, és akkor szembesült azzal, hogy kedvence súlyos sérüléseket szenvedett.

Szijártó János

- Amikor felkapcsoltam a lámpákat, láttam, hogy a bal hátsó lábát élettelenül vonszolja maga után. Vérben úszott minden és óriási fájdalmai voltak. Azonnal hívtam a barátnőmet, a szüleimet, és persze kerestem a segítséget. 

A kutyán ezután három-négy órás műtétet hajtottak végre - emlékezett vissza Kaszap István a történtekre. Akkor még reménykedett, hogy az ötéves Starsky túléli a támadást, de tévedett. A skót juhász tizenkét nap szenvedés után kilehelte lelkét. 

István szerint a szomszéd kutyái okozták a tragédiát, a szomszéd ugyanakkor ezt a verziót kizártnak tartja. Az ügyben eljárás indult, birtokháborítás címén. Eredmény egyelőre nincs. 


Czibor Hubert a kutyáival. Szerinte képtelenség, hogy az ő állatai támadtak volna hajnalban
Az még tisztázásra váró kérdés Halimbán, hogy akkor milyen kutyák támadtak

(Fotó: Szijártó János)


*

- Szerettem volna a kutyámat mielőbb orvoshoz szállítani, de sajnos sem az ajkai, sem a pápai orvos nem volt segítőkész, vagy nem vállalták a kutya ellátását arra hivatkozva, hogy nem ők az ügyeletesek, vagy mert nincs sebészeti eszközük. 

A kutyának közben egyre romlott az állapota, már felkelni sem tudott. A rendőrséget értesítettem, és a helyszínelés után azonnal a veszprémi állatklinikára szállítottuk a folyamatosan vérző, leszakadt lábú állatot, ahol az állatorvos közölte, hogy a kutya lába sajnos kihűlt és tőből amputálni kell, nem menthető meg. 

Az állaton ezután három-négy órás műtétet hajtottak végre. Úgy gondolom, hogy az alsó szomszéd felőli kerítést ismét átrágták a szomszéd ebei, és ott hatoltak be a telkemre, támadtak rá a kutyámra. 

Reggel megkerestem a felső szomszédot, hogy hallott-e vagy látott-e valamit éjjel. Erre közölte, hogy valóban nagy ugatás volt, és a második szomszédom, Futó Éva jött át éjjel megnézni, mi történt  mondta István minapi találkozásunk alkalmával. 

Akkor még élt Starsky, igaz, ételt nem fogadott el egyáltalán. István ekkor mondott köszönetet Évának, aki szerinte megmentette kutyusa életét. 

- Nagy marakodásra lettem figyelmes és fájdalmas nyüszítéseket hallottam Istvánék udvarából éjfél után valamivel. Átrohantam és láttam, hogy három idegen, kettő fehér és egy fekete  talán rottweiler kutya támadja Starskyt - mondta Éva, majd István vette át a szót ismét.  

Félelmet nem ismerve bemászott a kerítésen és egy bottal visszahajtotta a szomszéd kutyáit a lyukas kerítésen keresztül. Miután tudta, hogy nem vagyok itthon, a kerítésnél lévő, korábban éppen az ebek átjárása miatt odatett raklapokat megpróbálta visszaigazgatni, hogy ne tudjanak ismét átjönni a támadók. 

Akkor még nem láthatta, mert sötét volt, hogy a kutyámat ilyen súlyosan megsebesítették. 

Ugyanakkor minden tiszteletet megérdemel ez a kis hölgy, aki a törékeny termetével tulajdonképpen három vérebet hajtott vissza a telkemről, így megmentve értékes, gyönyörű, intelligens kutyám életét. 

A már említett alsó szomszéd, Czibor Hubert szerint viszont képtelenség, hogy az ő kutyái támadták volna meg a skót juhászt.
- Nézze, két pumim van, azok egész nap dolgoznak, a tehenekre vigyáznak kint a mezőn. Estére már fáradtak, örülnek, ha pihenhetnek. Rá-adásul az öregebbnek nincs is alul foga, mert egy tehén lerúgta az állkapcsát. 

A másik meg még kölyök, és egyébként is, ez a fajta oda-odacsíphet, de nem tépi le a másik kutya lábát. A komondorom másfél esztendős, gyakorlatilag az is kölyöknek számít, s ugyan hatalmas termetű, de még játékos. 

A komondor egyébként klasszikus pásztorkutya, nem öl, s az ellenfelet is inkább leszorítja, de nem tépi, rágja, marja. Másrészt abban sem vagyok biztos, hogy átférne-e azon a lyukon, ami a kerítésen van - érvelt Czibor Hubert. 

Majd a szomszéd megjegyezte, hogy István kerítése a másik oldalon is lyukas volt, illetve még azt hozzátette, hogy Éva két kuvasza is szabadon volt azon a bizonyos éjjelen, és ezt tanúkkal tudja igazolni. 

- Esetleg Éva a saját kutyáit akarta hazahajtani azon az éjszakán? - tette fel a kérdést, arra is utalva, hogy egyáltalán mit keresett Éva éjnek éjjelén egy idegen udvarban, ráadásul ott, ahol kutyák véres harca dúlt éppen.

A település polgármestere, Tóbel János tud az ügyről, mint mondta, elindult a hatósági eljárás, birtokháborítás címén. Az még tisztázásra vár, hogy milyen kutyák támadtak. 

Mert ezt az egyet még ki kell deríteni. Mindezt a jegyző is megerősítette, de a folyamatban lévő ügyről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. A vizsgálat még zajlik.

Azután azt is megtudtam, hogy a kerítés Istváné, így az azon való közlekedés megszüntetésének költsége őt terheli, igaz, szomszédjától kérhet erre pénzt. Cziborék viszont raklapokkal rakták körbe a saját oldalukat, hogy ne férjenek hozzá a dróthoz a kutyák. 

Ugyanakkor az is tény, hogy előfordult már korábban, hogy István a komondorral találta szembe magát saját erkélyén, bár a skót juhász is járt a szomszéd udvarban, állította Czibor Hubert. Akkor nem volt konfliktus az ebek között.

Aztán még arról is beszéltek Halimbán, hogy Éva két kuvasza rendkívül agresszív, és már többször riogatták az embereket az utcán, ha éppen kiszabadultak. Éva ezzel kapcsolatban viszont határozottan állítja, ő megjavíttatta a kerítését, és onnan biztosan nem jöttek ki a kuvaszok. 

Tehát akkor, azon a nevezetes szombaton sem. Majd a vizsgálat talán fényt derít a körülményekre, azonban Kaszap Istvánt minden bizonnyal ez már nem vigasztalja, nem is kárpótolja. 

Elveszítette társát, a csodálatos, díjnyertes skót juhászt.Éva és István Starskyval. A skót juhász sajnos nem élte túl a szörnyű kalandot, tizenkét nappal később kilehelte lelkét (fent). Saját házának udvarán támadtak kutyák Kaszap István díjnyertes skót juhászára a napokban. A környéken sok kutyát tartanak (balra) 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!