Belföld

2009.07.27. 21:45

Bajnai Gordon: vizsgálják, lehet-e csökkenteni az önkormányzati feladatok számát

Budapest - Az a dolgunk, hogy megnézzük, lehet-e csökkenteni az önkormányzati feladatok számát és nagyobb önállóságot adni a nekik jutó pénzek elosztásában - válaszolt Bajnai Gordon miniszterelnök az origo.hu-nak adott interjújában arra a kérdésre, hogyan teljesíthetik azt a vállalásukat, hogy az önkormányzatoknak 2010-ben 120 milliárd forinttal kevesebb jusson.

MTI

A hétfőn megjelent interjúban ezzel kapcsolatban elmondta: igyekeznek úgy takarékoskodni, hogy a megvonás a lehető legkevésbé érintse érdemben az önkormányzati szolgáltatásokat, az iskolákat és a kórházakat. 

Szerinte elképzelhető, hogy lesznek olyan önkormányzatok, amelyek arra fognak kényszerülni, hogy bezárják az iskolákat, de ez nem közvetlenül a kormány intézkedései miatt lesz így. 
    
"Sok iskolát zártak már be Magyarországon azokon a helyeken, ahol túl kevés a tanuló és emiatt alacsony a színvonal is. 

Azt szeretném, ha annak következtében egy iskolát sem zárnának be, amit most csinálunk, de azt egy helyes folyamatnak tartom, hogy komolyabb integráció menjen végbe" - mondta.
    
Arra a kérdésre, hogy miért kért vizsgálatot a Sukoróra tervezett kaszinó koncessziós eljárásával kapcsolatban, a miniszterelnök azt mondta: egy konkrét momentumra kért vizsgálatot, mert felmerült egy vád az ingatlancserével kapcsolatban, amellyel a beruházó a földterülethez jutott. 

"A parlamentben is elhangzott az, hogy a beruházó által ajánlott föld és a ráfizetett összeg esetleg kevesebbet ért, mint amennyit az államtól kapott a Velencei-tónál lévő telekért. Miniszterelnökként nekem dolgom, hogy kivizsgáltassam az ilyen jellegű ügyeket" - hangsúlyozta Bajnai Gordon.
    
"Ha az derül ki, hogy valami disznóság van az ügyben, akkor el kell járni. Ha viszont nincs disznóság, akkor hadd teremtsünk már 2300 munkahelyet, és hozzunk ide egymilliárd dollárt. 

Fontosak emellett a beruházással kapcsolatos környezetvédelmi aggályok is, azokat is ki kell vizsgálni. Csak (...) nekem sokszor az az érzésem, hogy +minél rosszabb, annál jobb+ alapon vannak politikai támadások nagybefektetések ellen. Ez pedig árt az országnak" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!