Belföld

2009.08.29. 02:27

Elemi jog az egészséges élelem

Kamond - A magyar gazdák a régi tag- államokhoz képest az uniós támogatások töredékét kapják meg - ezt dr. Morvai Krisztina mondta el tegnap az I. Magyar nemzeti gazda- és földvédő találkozót megelőző sajtótájékoztatón.

Varga Domokos Péter

A Jobbik Magyarországért Mozgalom európai parlamenti képviselője szerint mindez az áruló magyar politikának köszönhető. Kifejtette, súlyosan diszkriminálják az újonnan belépő országokat, közülük is kiemelten a magyarokat, de vannak bizonyos közös érdekek. A képviselő asszony ezek közé sorolta azon szupermarket- láncok, a multinacionális tőke elleni fellépést, akik a világot irányítják, akik a mezőgazdaság meghatározó döntéshozói. Ezzel szemben a Jobbik célja az élelmiszer-önrendelkezés, azaz annak kimondása, hogy minden embernek joga van az egészséges, tápláló élelmiszerhez. 

- Hogyan értékelné az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karán a hallgatóinak az Új Magyar Gárda megalakulása alatti rendőri fellépést? - tettük fel a kérdést Morvai Krisztinának. A jogot is oktató képviselő asszony előbb közölte, csodálkozik, hogy a mezőgazdaság problémáiról rendezett tanácskozáson a gárdával kapcsolatos kérdést kap, majd közölte, nem is kíván válaszolni. (A közönség között többen voltak olyanok, akik a betiltott Magyar Gárda egyenruháját hordták - a szerk.) 

Később mégis kifejtette, a Magyar Gárda a rendőri túlkapások elleni védelem miatt jött létre, a Magyar Gárda részéről soha egyetlen pofon el nem csattant . A bíróság azért oszlatta fel, mert néhány helyen néhány emberben félelmet kelthetett a Magyar Gárda megjelenése. A feloszlatása után emberek úgy gondolták, hogy létrehoznak valamiféle új mozgalmat. 

- Nem fogják megakadályozni, hogy a saját hazánkban, magyar emberekként alapvető állampolgári jogainkat gyakoroljuk - hangsúlyozta Morvai Krisztina. 

A fórumon a magyar mezőgazdaság helyzetéről két professzor, dr. Tanka Endre és dr. Nagy Bálint is kifejtette álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!