Belföld

2009.08.14. 17:56

Retkes Attila: nem kívánok Kóka János személyével foglalkozni

Budapest - Retkes Attila és az SZDSZ ügyvivő testülete (üt) a jövőben nem kíván Kóka János személyével foglalkozni - jelentette be a testület pénteki ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatóján Retkes Attila.

MTI

A pártelnök azt mondta, miután Kóka János nem is válaszolt azokra a felszólításokra, amelyekben azt kérték, hogy mondjon le a frakcióvezetői posztról, "tudomásul vesszük, hogy az SZDSZ frakció technikai vezetője Kóka János marad" - mondta a politikus.
    
Közölte, hogy megítélésük szerint ebben a kérdésben eljutottak a demokratikus lehetőségek határáig. Hozzátette: az, hogy Kóka János válaszra sem méltatta a lemondására vonatkozó felszólalásokat, az a frakcióvezetőt minősíti.
    
Úgy fogalmazott, hogy az SZDSZ-frakció tagjaival viszont elindult egy érdemi párbeszéd. Azt mondta, hogy 19 önálló képviselőről van szó, akiknek liberális demokrataként saját lelkiismeretük szerint kell felszólalni és indítványokat tenni a parlamentben. Hozzátette, ez viszont nem azt jelenti, hogy a képviselők függetlenül viselkednének az SZDSZ-től és annak ügyvivő testületétől. Kijelentette, hogy minden képviselőre számít, aki az új SZDSZ politikáját tudja és akarja képviselni.
    
Az MTI kérdésére, hogy hogyan tudják a pártot képviselni a parlamentben, ha nem tárgyalnak a frakcióvezetővel, azt mondta, hogy a frakció tagjain keresztül.
    
Arról is beszélt, hogy szorgalmazzák, a következő üt üléstől kezdve a frakció tagjai minél nagyobb számban vegyenek azokon részt, hogy tudják egyeztetni a szakpolitikai álláspontokat. Elmondta azt is, fontosnak tartják, hogy a képviselők részt vegyenek a párt hét szakpolitikai kabinetjének munkájában.
    
Bejelentette, hogy a szakpolitikai kabinetek augusztus 31-ig alakulnak meg és szeptember 15-ig már a nyilvánosság számára is elérhető lesz álláspontjuk. Kitért arra is, hogy ezt szeptember-októberben vitára bocsátják. Novemberre pedig elkészül egy olyan anyag, amely egyrészt a párt választási programja, másrészt pedig egy részletesebb formában megírva a 2010-es évek, azon belül is a 2010-2014 közötti parlamenti ciklus minden fontos társadalmi problémájára szabadelvű választ ad.
    
Leszögezte: fontosnak tartják, hogy a liberalizmusnak 2010 után is erős képviselete legyen a parlamentben, az önkormányzatokban és a társadalom egészében.
    
Kitért arra is, hogy a rendszerváltozás idején az úgynevezett Kék Könyv fontos alapdokumentum volt, 2000-ben pedig a Korszakváltás programja című munka keresett válaszokat a társadalmi problémákra. Véleménye szerint viszont azóta az SZDSZ "nem volt elég hiteles és következetes párt, abban sem volt elég hiteles és következetes, hogy az új társadalmi problémákkal foglalkozott volna".
    
Az MTI kérdésére, miszerint éppen abban az időszakban lépett be az SZDSZ-be, amelyben véleménye szerint a párt nem volt elég hiteles és következetes, azt mondta, hogy az SZDSZ rengeteg értéket teremtett, és biztos benne, hogy a legdemokratikusabb és legkövetkezetesebb párt, de nem volt elég hiteles és következetes. Hozzátette, emiatt a választók egy része elfordult az SZDSZ-től, és ők egyrészt ezeket a választókat szeretnék visszanyerni, illetve új társadalmi csoportokat is meg akarnak szólítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!