Belföld

2009.09.14. 11:04

Folytatódik a Zuschlag-per tárgyalása

Kecskemét - A nyári szünet után kedden Baráth Etele, Csiha Judit és Baja Ferenc szocialista politikusok tanúkihallgatásával folytatódik a Zuschlag János egykori szocialista politikus és tizenöt társa ellen indított büntetőperben a bizonyítási eljárás a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI

A március 17-én megkezdődött tanúkihallgatásokat várhatóan decemberre fejezi be a bíróság. A vádiratban közel kétszáz tanú szerepel, de többen írásban tehetnek vallomást.
    
Az egyik tanúvallomás szerint Baráth Etele és Csiha Judit 2006-os országgyűlési választási kampányához a Táncsics Alapítványtól érkezett pénz a Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozó szervezeteken keresztül. 

A Táncsics Alapítványhoz a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nyújtott be pályázatot és nyert 500-500 ezer forintot.
    
A vádirat szerint Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselők nem tudtak arról, hogy az alapítványtól elnyert pénzeket a 2006-os országgyűlési kampányukhoz felhasználták.
    
Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott, aki a zuglói országgyűlési választókörzetben az MSZP jelöltjeként indult Baráth Etele kampányfőnöke volt, a bíróság előtt azt vallotta: megpróbálta a Táncsics Alapítványt kártalanítani, ezért átutalta a pályázaton nyert egymillió forintot, amit azután visszautaltak, mert az alapítvány tájékoztatása szerint az egyesületet károsították meg.
    
Az egyik tanúvallomás szerint Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt az, aki egy zuglói pártrendezvényen a Táncsics Alapítvány pályázati lehetőségeiről beszélt.
    
A bíróság előtt már vallomást tett többek között Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára, valamint Tüttő Kata szocialista politikus, a Fővárosi Közgyűlés tagja is.
   
A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és társai ellen. 

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.
    
Zuschlag János - aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt - 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!