Belföld

2009.09.14. 08:03

Népszabadság: Hullámzik az MSZP, esik a Fidesz, a Jobbik a parlamentbe jutási küszöb felett

Budapest - Ha most vasárnap lennének a választások, a biztos pártválasztók körében a Fideszre 60 százalék, míg az MSZP-re 23 százalék szavazna - közölte hétfői számában a Népszabadság a Szonda Ipsos szeptember eleji felmérésének adatait ismertetve.

Kiss Nikolett

A közvélemény-kutatás szerint a teljes választóközönségen belül a Fidesz-MSZP arány 34:13.
    
A többi párt helyzete hosszú ideje nem változott, a Jobbik jóval a bejutási küszöb felett található (11 százalék), az SZDSZ (1 százalék), az MDF és az LMP (2-2 százalék) viszont alatta.
    
Hónapok óta enyhén hullámzó az MSZP támogatottsága, most éppen mérsékelten felfelé tartó szakaszban van. A Fidesz tábora a nyár közepe óta csökken, júliusban a ciklusbeli csúcson volt, azóta tíz százalékot - 800 ezer szavazót veszített.
    
A felmérés szerint jelenleg sok a hezitáló. A pártokat maguktól távol tartó 42 százalékos csoporton belül 15 százalék (1,2 millióan) nevezhető döntés előtt állónak.
    
A ténylegesen bizonytalanok körében mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek vannak tartalékai. Minden negyedik hezitáló a baloldal felé kacsingat, ez nagyjából 300 ezres potenciális tartaléka a szocialistáknak, és minden hetedik tanácstalan kacérkodik a Fidesszel, ez körülbelül 170 ezer új szavazót jelenthet a pártnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!