Belföld

2009.10.01. 21:36

Negatív rekord közeli vízállás a Tiszán Szolnoknál

Szolnok – Miközben a közelmúltban árvízvédelmi nagyberuházások alapkövét tették le Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza minden idők egyik legalacsonyabb vízállásával ad feladatot a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakembereinek - mondta csütörtökön a szervezet egyik osztályvezetője

MTI

 Csütörtökön a nullponthoz képest mínusz 266 centimétert mutatott a szolnoki vízmérce. Szerdán azonban még ennél is kevesebbet, mínusz 274 centimétert mértek. Ez utóbbi adat pedig mindössze öt centiméterrel haladja meg a 2003. augusztus 21-én regisztrált mindenkori legalacsonyabb tiszai vízszintet Szolnoknál - közölte Kovács Sándor.
   
(A Tiszán 1842-ben mért legalacsonyabb vízállás alapján határozták meg a mércék nullpontját.)

Mivel várhatóan az elkövetkező napok sem hoznak számottevő csapadékot a folyó felsőbb szakaszain, így egy időre állandósulni látszik ez az állapot – mondta a szakember, aki szerint ha a természetre bíznák a vízszint alakulását, valószínűleg napokon belül megdőlne a negatív rekord.
   
Ezt azonban a vízügyesek mindenképpen szeretnék megakadályozni – magyarázta. Mínusz 280 centiméter alatti vízszint esetén ugyanis a megyeszékhelyen működő felszíni vízkivételi mű csöveibe levegő jutna. Ez pedig azt jelentené, hogy a berendezés nem tudná biztosítani a város és a környező települések – több mint 120 ezer ember – ivóvíz-ellátását.
   
Szükség esetén persze ez a probléma mobil szivattyúállomások létesítésével áthidalható volna – hangsúlyozta a KÖTI-KÖVÍZIG hidrológiai és modellezési osztályának vezetője, aki azonban úgy vélte, erre nem fog sor kerülni.
   
„Egyrészt szerencsénk van a klímával, mert bár nincs eső, ám a hűvösebb időnek köszönhetően kevesebb a párolgás miatti veszteség és a lakossági vízfelhasználás is alacsonyabb, mint nyáron. Másrészt a Tisza-tóból még hetekig mínusz 260 centiméter körül tudjuk tartani a folyó vízszintjét” – érvelt Kovács Sándor.
   
A szakember arról is tájékoztatott, hogy a Közép-Tisza vidékén Kisköre, Tiszabő és Szolnok térségében is előfordulnak különlegesen sekély gázlók. Előbbi kettő mindössze negyven, utóbbi is csak hetven centiméter. Ezek azonban különösebb gondot nem okoznak a vízi közlekedésben, hiszen ez idő tájt lényegében szünetel a hajóforgalom a folyón.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!