Belföld

2009.11.14. 13:53

Az SZDSZ nem támogatja a 2010-es büdzsét

Napló - Az SZDSZ országos tanácsa (ot) nem támogatja a jövő évi költségvetést, és annak elutasítását javasolja a párt parlamenti frakciójának is - jelentette be a testület szombati, budapesti ülését követően Retkes Attila, a párt elnöke.

MTI

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Retkes Attila indokként azt hozta fel, hogy a tervezett büdzsé rontana a mélyszegénységben élők, a munkanélküliek, a kis- és középvállalatok, valamint a települési önkormányzatok helyzetén. Véleménye szerint a tervezett makropálya nem lesz tartható.
Retkes Attila bejelentette, hogy az országos tanács Skaliczky Andreát, a párt egyik ügyvivőjét választotta a testület elnökévé. A sajtótájékoztatón részt vett Skaliczky Andrea 46 igen voksot kapott, ellenszavazat és tartózkodás nélkül, míg ketten érvénytelen szavazatot adtak le. Az eredmény kapcsán a pártelnök úgy fogalmazott: eltűntek azok a belső hasadások, amelyek a párt életét nehezítették.
Az ülésen létrehozták a területi elnöki bizottságot. Ez a testület kifejezetten a megyei elnökök számára teremt konzultációs és javaslattételi lehetőséget. A pártelnök kitért arra is, hogy az ot megállapította, mind a párt alapszabálya, mind az SZDSZ Újratervezés című programja alkalmas arra, hogy azokat megtárgyalják a szabad demokraták december 12-i küldöttgyűlésén.
"Bármilyen kérdés érkezik a frakcióval kapcsolatban, arra nem kívánok válaszolni, mert számomra a párt a fontos" – mondta Retkes Attila arra az újságírói kérdésre, hogy mire számít, hány képviselő szavaz a büdzsé ellen. Hozzátette, nem kívánnak szankciókkal élni az igennel szavazó képviselőkkel szemben, mert "elég volt a belső vitákból".
A jövő évi országgyűlési választás kapcsán azt mondta, hogy a jelenlegi állás szerint önállóan akarják megmérettetni magukat. Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint egyes szabaddemokrata politikusok az MSZP listáján kaphatnának helyet, azt mondta: erről nincs tudomása, de nem is akar ezzel foglalkozni.
Retkes Attila egyúttal bejelentette, hogy Takács Gábor személyében önálló jelöltet állítottak a Józsefvárosban november 22-én esedékes időközi polgármester-választásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!