Belföld

2009.11.14. 18:37

Bezárja a romák előtt benzinkútját egy férfi

Napló - Évente több százezer forintnyi üzemanyagot lopnak tőle, ezért nem szolgál ki hétfőtől romákat benzinkútján egy jászalsószentgyörgyi férfi - derült ki az egyik kereskedelmi tévé híradójából. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint alkotmányellenes, ha a férfi nem enged be romákat a kútra.

MTI

Szabó László, a töltőállomás tulajdonosa szerint évente 750 ezer forint kár éri azért, mert többen nem fizetnek a tankolás után, s állítása szerint romák lopnak tőle. Közlése szerint a kamerák visszanézése után derült ki, hogy romákról van szó.
Arra a kérdésre, hogyan tudta ezt megállapítani, a tulajdonos azt mondta: a kutasok látták és a kamerák felvételén fel lehet ismerni. Egy másik kérdésre, szerinte ki cigány ma Magyarországon, Szabó László közölte: aki úgy viselkedik, nem tartja be a törvényeket, lop. 
Az RTL Klub megmutatta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei benzinkúton kitett feliratot, amelyen egyebek mellett az olvasható: "Az elmúlt időszakban bekövetkezett események késztetnek arra, hogy a tulajdonomat képező és általam üzemeltetett benzinkutat bezárom a roma, cigány kisebbség előtt."
Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság igazgatója szerint a benzinkút tulajdonosának ez a magatartása sérti az emberi méltóságot. Sérti az egyenlő méltóságú személyként kezelés elvét, és hátrányos megkülönböztetést jelent a romák számára másokhoz képest, amikor megtagadnak tőlük egy szolgáltatást – mondta az igazgató.
A jászalsószentgyörgyi benzinkút egy nemzetközi hálózathoz tartozik, amely azt közölte az RTL Klubbal közleményben: elhatárolódnak a töltőállomás tulajdonosától és megteszik a szükséges jogi intézkedéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!