Belföld

2009.11.23. 13:49

Neo FM és Class FM - Ügyészi vizsgálatot kezdeményez az ORTT leköszönő elnöke

Budapest - Törvényességi vizsgálatot és ügyészi intézkedést kezdeményez az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) november végével leköszönő elnöke az országos kereskedelmi rádiók pályáztatása kapcsán. Majtényi László hétfőn tájékoztatta az MTI-t arról, hogy véleménye szerint az eljárás törvénysértő volt, ezért megkereste Kovács Tamás legfőbb ügyészt.

MTI

"Az ORTT elnökének megkeresése a médiatörvény és az ügyészségi törvény rendelkezéseire, valamint a legfőbb ügyész helyettesének korábbi 2006-os fellépésére hivatkozva kifejti, hogy ügyészi intézkedésnek van helye a törvénysértő módon megkötött szerződések ügyében" - tartalmazza a médiahatóság irodáján keresztül kiadott közlemény.

Majtényi László szerint az általa törvénysértőnek tartott műsorszolgáltatási szerződéseket közigazgatási hatáskörben kellene az ORTT-nek azonnali hatállyal felmondania, ennek megtörténtéig pedig a médiahatóság törvénysértő mulasztásban van, és mivel az ügyészi törvényességi felügyelet kiterjed az ORTT-re, e mulasztás megszüntetése érdekében ügyészi intézkedésnek van helye.

Az ORTT október 28-án döntött arról, melyik két pályázó sugározhat adást a következő hét esztendőben a két országos kereskedelmi rádiós frekvencián. Az eljárás miatt másnap lemondott elnöki tisztségéről Majtényi László, aki kifogásolta, hogy olyan indulókat nyilvánítottak nyertesnek, amelyeket álláspontja szerint ki kellett volna zárni az eljárásból.

Majtényi László hétfőn elhárította az MTI érdeklődését a beadványával kapcsolatosan. Médiahatósági források arra emlékeztettek, hogy ügyészség fellépett 2006-ban a két országos kereskedelmi televízió koncesszió-hosszabbításával kapcsolatban. Az akkori ügyészi felszólalás a szerződések felbontására szólította fel a médiahatóságot, amely azonban ennek nem tett eleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!