Belföld

2009.11.19. 13:02

Nyilvánosak a rektori fizetések

Budapest - Nyilvános a Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak fizetése - mondta ki a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

MTI

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szóbeli indoklása szerint az állami pénzből működő, közfeladatot ellátó intézmények vezetőinek közfeladatai ellátása során kapott jövedelme közérdekből nyilvános adat - mondta el az MTI-nek a felperest képviselő Baltay Levente ügyvéd, a Társaság a Szabadságjogokért elnevezésű szervezet munkatársa.
   
A pert Bodoky Tamás, az Index újságírója indította közérdekű adatok kiadása érdekében a Magyar Rektori Konferencia és az egyetem ellen.
   
A Fővárosi Bíróság szerint a rektori konferencia ugyan nem adatkezelő, ezért ebben a vonatkozásban nem adott helyt a keresetnek, de az egyetemnek három évre visszamenőleg ki kell adnia a kért adatokat.
   
Baltay Levente szerint a döntés precedens értékű, és ha jogerőre emelkedik, minden felsőoktatási vezető fizetése nyilvánossá válhat.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!