Belföld

2009.11.03. 07:41

Romagyilkosságok - Országos emléknapot tart ma az OCÖ

Budapest - Országos emléknapot tart a romagyilkosságok áldozatainak emlékére ma az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). Egy évvel ezelőtt november 3-án gyilkoltak meg a Borsod megyei Nagycsécsen egy testvérpárt, a romák elleni támadássorozatnak ők voltak az első halálos áldozatai.

MTI

A roma érdekképviselet november 3-át a cigányság gyásznapjává, az emlékezés napjává nyilvánította. A hat halálos áldozatot követelő támadássorozat áldozatainak tiszteletére országos megemlékezést hirdettek, s emléktáblát avatnak, amelyet a szervezet fővárosi, Dohány utcai székházának a falán helyeznek el. A megemlékezésre meghívták a közjogi méltóságokat, a parlamenti pártok frakcióvezetőit, a megyei cigány önkormányzatok elnökeit és a történelmi egyházak képviselőit is.

Az OCÖ arra kérte a helyi cigány önkormányzatokat és azokat, akik együtt éreznek a cigánysággal, hogy ezen a napon gyújtsanak gyertyát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!