Belföld

2009.11.23. 11:16

Szonda Ipsos: Sólyom és Orbán a legnépszerűbb

Budapest - Sólyom László köztársasági elnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vezeti a politikusok népszerűségi listáját a Szonda Ipsos novemberben készült felmérése szerint, amelynek eredményét hétfői számában közölte a Népszabadság.

MTI

A november 2-9. között, 1500 felnőtt megkérdezésével zajlott felmérés szerint ismét csökkent a politikusok népszerűsége, többségüknek már 30 pont alatti a rokonszenvmutatója. Kiemelkedik a listán Sólyom László (47 pont) és Orbán Viktor (46 pont), 9-10 pont előnyük van a harmadik helyen álló Szili Katalinnal szemben, aki egyébként a legnépszerűbb kormánypárti politikus.
   
Októbert követően a november is gyenge hónapja volt a politikusoknak, szinte mindenkinek romlott a megítélése. Az összesített értékelés minden korábbinál alacsonyabb: 28 pontos.
   
"A választók szűkmarkúan osztogatják a jó jegyeket, a legtöbb ötöst Orbán Viktor kapta, ám őt is csak a lakosság 17 százaléka értékeli ennyire pozitívan" - írták, hozzátéve: "sokat mond a politikusok renoméjáról, hogy a Fidesz-elnöknek is bőven kijut az egyes érdemjegyből is, sőt abból kap nagyobb arányban (24 százalék kritikus ennyire vele szemben)".
   
Az összegzés szerint "a legkevesebb elégtelent Sólyom Lászlónak adták az emberek". A köztársasági elnököt illetően sem egyeznek ki azonban a két térfél hívei, relatíve magas pontszáma és első helyezése alapvetően a népes Fidesz-tábornak köszönhető, annak, hogy tőlük 62 pontot kapott. A párthovatartozásukban bizonytalankodók 43 pontra értékelik, az MSZP hívei 33 ponttal illetik - olvasható a lapban.
   
A Népszabadságban közölt, 22 politikus nevét felsoroló lista végén Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője (17 pont) szerepel, előtte Retkes Attila, az SZDSZ elnöke és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök áll 19-19 ponttal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!