Belföld

2009.11.18. 17:28

Új baloldali párt alakult Szema néven

Budapest - Új pártot alakított az SZDSZ-ből kilépett Ungár Klára és Sértő-Radics István; a Szabad Emberek Magyarországért (Szema) párt a csalódott baloldali és liberális szavazóknak akar alternatívát nyújtani.

MTI

Ungár Klára az MTI-nek a szerdai pártbemutató sajtótájékoztató után elmondta: nem az SZDSZ-től akarnak elvenni szavazókat, mert - mint mondta, az egyszázalékos SZDSZ mögött nincs szavazó. Azt a 280 ezer liberális és egymillió baloldali szavazót akarják aktivizálni, akik "politikai hajléktalanná váltak", és nem mentek el szavazni a legutóbbi választáson.
   
Kifejtette, a nem szavazók csalódottsága jogos, hiszen a kialakult társadalmi válságban a legszegényebbek lettek a bűnbakok, hangos az ország a "nyílt rasszizmustól", és a kormány ezt nem képes megfékezni. Hozzátette: nem elég, hogy felsorolják a problémákat, azokra olyan válaszokat kell adni, amelyek megoldást kínálnak a gazdasági válság miatti "szűkebb mozgástérben" is.
   
A párt hétfejezetes programot készített, a Szema honlapján is publikált dokumentum szerint szorgalmazzák a pártfinanszírozás teljesen átláthatóvá tételét, javasolják az osztalékadó 10 százalékra csökkentését és azt is, hogy a személyi jövedelemadóból az eddigi 1+1 százalék helyett 3 százalékot lehessen felajánlani.
   
A Szema - egyebek mellett - 4 éves korra csökkentené a tankötelezettség alsó határát, azaz ettől a kortól kötelezővé tennék az óvodába járást, a szükséges újabb helyeket pedig óvodaépítésekkel a kormányzatnak kellene biztosítania. Iskolába járáshoz kötnék a családi pótlék fizetését, és szeretnék elérni, hogy az állam lépjen fel az iskolai diszkrimináció ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!