Belföld

2009.12.05. 18:11

A népszavazásra emlékeztek - a Jobbik teljes jogú állampolgárságot ígért

Napló - Az öt évvel ezelőtt, december 5-én a kettős állampolgárság kérdésében eredménytelenül végződött népszavazásra emlékeztek a Parlament közelében, az Alkotmány utcában mintegy félezer ember részvételével a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) és a Jobbik szervezésében szombaton.

MTI

A nagygyűlésen Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője kijelentette, hatalomra kerülésük esetén teljes jogú, szavazati joggal járó állampolgárságot adnak minden határon túli magyarnak, és "diplomáciai offenzívát" indítanak a határon túli magyarok önrendelkezése érdekében.
A jobbik EP-képviselője bejelentette: kezdeményezik, hogy Szlovákia európai uniós tagságát függesszék fel mindaddig, amíg nem vonja vissza a szeptemberben bevezetett nyelvtörvényét, és ha ezt mégsem teszik meg, akkor a Jobbik három képviselője Magyarország tagságának felfüggesztését fogja kérni januárban az európai testülettől.
A politikus azt mondta: megvonnák a roma felzárkóztatásra szánt programtámogatási forrásokat, és az összeget a határon túli oktatási intézmények támogatására fordítanák.
A megmozdulás szervezői többször utaltak beszédükben arra, hogy a nagygyűlést a magukat új magyar gárdának nevező szervezet tagjai biztosították, és beszédet mondott a magát főkapitányának nevező Kiss Róbert is. A sorfalat álló fekete kabátot és nadrágot viselők nem a betiltott szervezet egyenruháját, jelképeit hordták.
A nagygyűlés idejére a rendőrség az Alkotmány utcát a Kossuth tér és a Honvéd utca közötti szakaszon lezárta, a mellékutcákban kordonokat állított fel. A Parlament közelében több száz, teljes védőfelszerelést viselő rendőr állt készültségben. Az V. kerületben éjfélig fokozott ellenőrzést rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!