Belföld

2010.01.21. 16:11

Mentőcsapatot indít a magyar kormány Haitire

Budapest - Egészségügyi mentőcsapatot küld Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be a magyar kormány - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön az MTI-vel.

MTI

A héttagú mentőcsapat a tervek szerint péntektől jövő vasárnapig segít a rászorulóknak a földrengés sújtotta területen. A csoportot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság kiképző bázisáról Tatár Attila tűzoltó altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató indítja útnak.

A mentőcsapat az OKF, valamint a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet és a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének önkéntes orvosaiból áll.

Mint írták, az OKF által felkészített csoport rendelkezik mindazokkal a képességekkel és kapacitásokkal, amelyet az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport) megkövetel azoktól a mentőcsapatoktól, amelyek a nemzetközi segítségnyújtásban közreműködni kívánnak. Ez a többi között azt jelenti, hogy a csapat öt napra elegendő élelmiszerrel, ivóvízzel és gyógyszerrel felszerelkezve indul útnak, ezért nem szorul az egyébként is leterhelt helyi hatóságok segítségére - tették hozzá.

A magyar csapat vezetője és helyszíni koordinátora Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy, aki a magyar katasztrófavédelem nemzetközi segítségnyújtásban nagy tapasztalattal rendelkező munkatársa - áll a közleményben.

Haitin múlt kedden rázta meg 7-es erősségű földrengés a fővárost és környékét, a katasztrófának becslések szerint legalább 75 ezer halálos áldozata lehet. Az országban szerdán újabb, 6,1-es erejű földrengést mértek.

A térségben magyar részről segítséget nyújt a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat. A haiti földrengés áldozatainak megsegítésére gyűjtőakciót szervez a Katolikus Karitász, a ferences szerzetesrend, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!