Belföld

2010.03.01. 09:16

Választás 2010 - Fővárosi Bíróság: Debreczeni nem sértett jogszabályt

Budapest - Helybenhagyta a Fővárosi Bíróság (FB) a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amely szerint nem volt jogsértő, hogy Debreczeni József, az MDF Budapest V. kerületi jelöltje internetes oldalán felhívást tett közzé, hogy hol lehet rá leadni az ajánlószelvényeket.

Kiss Nikolett

Debreczeni Józsefet a főváros 7. számú országos egyéni választókerületi választási bizottsága (oevb) marasztalta el, mert a bizottság szerint a jelölt megsértette a választási eljárásnak az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó előírását, amikor honlapján felhívást tett közzé, hogy mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat. A jogszabály szerint ugyanis nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt "munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben".

A másodfokon eljáró FVB azonban nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt helyeken gyűjtés, ezért megváltoztatta az oevb határozatát és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg az ajánlószelvény-gyűjtés szabályait. 

Az ügy fellebbezés nyomán az Fővárosi Bíróság elé került, amely vasárnap helybenhagyta az FVB határozatát, hogy nem volt jogsértő a felhívás közzététele. A bíróság az FVB-hez hasonlóan nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt boltokban gyűjtés, a felhívás közzététele pedig nem jogsértő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!