Belföld

2010.05.02. 19:59

Navracsics: az új kormány januártól állítaná vissza a gyes korábbi szabályozását

Budapest - Az új kormány várhatóan január 1-jétől állítja vissza a családtámogatás korábbi szabályozásában a gyes és a gyed rendszerét - közölte Navracsics Tibor leendő kormányfőhelyettes a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

MTI

Navracsics Tibort egyebek mellett arról kérdezték, hogy a most május 1-jén hatályba lépett családtámogatási rendszer módosításán változtatnak-e, azaz tervezik-e visszaállítani a gyes és a gyed korábbi szabályozását.

A fideszes politikus azt mondta, az idén már nem tartja valószínűnek, hogy a korábbi rendszert "vissza tudják hozni". Jelezte azonban, szeretnék, ha ezt "mihamarabb" megtehetnék, így lehet, hogy ez majd január 1-jével történik meg.

Május 1-jétől átalakult a gyermekgondozási támogatások rendszere: emelkedett a gyermekgondozási díj (gyed) megszerzéséhez szükséges biztosítási idő, és már csak kétéves korig jár a gyermeknevelési segély (gyes) az eddigi három év helyett. Az új szabályok a 2010. április 30-át követően születő gyermekekre vonatkoznak.

Navracsics Tibor a köztelevízióban röviden kitért az őszi önkormányzati választásokra is. Ezzel kapcsolatban elmondta, mivel minden párt, amelyik a parlamentbe bekerült, kiállt a kisebb létszámú önkormányzatok mellett, ezért úgy gondolja, "viszonylag hamar" sikerül majd elfogadtatniuk az ehhez szükséges törvénymódosítást.

Közölte, ha ez így történik, akkor ősszel már kisebb létszámú önkormányzatokat választhatnak a szavazati joggal rendelkező állampolgárok.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!