Belföld

2010.07.22. 14:24

A Fidesztől félti a demokráciát a Jobbik

Budapest - A Jobbik szerint az eddigi kormányzati gyakorlat sokkal jobban veszélyezteti a demokráciát, mint a "becsületes, hazaszerető gárdisták".

MTI

Volner János, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, parlamenti sajtótájékoztatóján egyebek mellett kifogásolta a közvetlenül a kormányalakítás után elfogadott, az állami vagyongazdálkodásról szóló törvénymódosítás, amely versenyeztetés nélküli privatizációt tesz lehetővé a kormányzat számára.

Kiemelte: a parlament által szerdán tárgyalt, úgynevezett "médiaalkotmány" nem csak az ellenzék "kukacoskodását", de "komoly jogvédő és sajtószervezetek is kifogásolták a demokrácia ilyen módon történő leépítését".

A kormány eközben a Magyar Nemzeti Gárda elleni erőszakos fellépéssel kíván reagálni a demokráciát érintő nemzetközi kritikákra - tette hozzá.

Volner János kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Jobbik nem tudja megszavazni a kormány közbiztonsági csomagját, mivel a kabinet annak megalkotásánál "ugyanolyan piszkos trükkel élt, mint a három csapást tartalmazó javaslat esetében". A kormány ugyanis az utóbbinál a holokauszt-tagadást terelte közbiztonsági kérdések mellé, a közbiztonsági csomagban pedig a "lex gárdával" kívánják elérni, hogy a Jobbik ne szavazza meg a javaslatot.

Megjegyezte: az Országgyűlés csak "jelentősen felpuhítva" fogadta el az eredetileg Jobbik által szorgalmazott "három csapás" törvényt, amely így a Jobbik számításai szerint csak a bűnözők 7 százalékát érinti, míg a "megélhetési bűnözőkre" egyáltalán nem is vonatkozik - fűzte hozzá a jobbikos képviselő.   

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Hegedűsné Kovács Enikő aláhúzta: a Jobbik már márciusban felhívta a figyelmet a Főtávnál tapasztalható visszaélésekre, amelyek miatt szerdán őrizetbe is vették Kovács Lajost, a Főtáv Zrt. vezérigazgatóját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!