Belföld

2010.07.27. 16:29

Fidesz: a miskolci MSZP nem mer kiállni az önkormányzati választáson

Miskolc - Úgy tűnik, a miskolci szocialisták nem mernek kiállni az önkormányzati választásokon és "mondvacsinált indokokkal minden követ megmozgatnak a választás elhalasztásáért" - közölte Zsiga Marcell, a város fideszes országgyűlési képviselője a polgármester kijelentéseire reagálva kedden az MTI-vel.

MTI

Káli Sándor, Miskolc szocialista polgármestere keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Sólyom László köztársasági elnökhöz fordul jogorvoslatért a választókörzetek átírása miatt, továbbá beadványt nyújt be az Alkotmánybírósághoz, valamint az állampolgári jogok országgyűlési biztosához.

A választókörzetek átírása az elmúlt időszakban "rendkívül szakszerűtlenül, (...) ráadásul nagyon ügyetlenül történt meg" - mondta a polgármester, hozzátéve: a megye főjegyzője a saját politikai érdekei mentén "rajzolta át" a választási térképet, s ebben több helyi fideszes képviselő is részt vett.

Mint hozzátette, arról is tudomása van, hogy az ország több pontján ugyanez történt, "erőszakkal, a korábbi hagyományokat felrúgva átrajzolták a térképeket", példaként említette az MTI kérdésére Kazincbarcikát.

Káli Sándor hangsúlyozta: erre hívja fel a figyelmet, amikor a köztársasági elnökhöz fordul jogorvoslatért, levelében azt kérve: az államfő "a saját hatáskörében minden lehetséges intézkedést szíveskedjen megtenni a jogsértések megszüntetése érdekében, ha kell, a 2010. évi önkormányzati választást függessze fel (halassza el) a helyzet megoldásáig".

Mint hozzátette, példátlan a magyar törvényalkotásban, hogy ebben az esetben jogorvoslatnak helye nincs, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosától pedig azt kéri: vizsgálja meg a "további jogorvoslatnak helye nincs" kitétel jogszerűségét, különösen azt: az Országgyűlés megsértette-e az állampolgárok alkotmányban biztosított jogorvoslati jogát azzal, hogy a kérdéses ügyben nem biztosította a bírósági felülvizsgálat lehetőségét.

A polgármester diszkriminatívnak tartja, hogy a megyei önkormányzati képviselők választásakor Miskolc nem képezi részét az egységes megyei választókerületnek - tehát a miskolciakat kizárják a megyei képviselők választásából -, a megyei közgyűlés tagjai számának megállapításakor pedig a város lakosságszámát is be kell számítani a teljes megyei létszámba.

Káli Sándor a miskolci választókörzetek megváltoztatása kapcsán példákat sorolt fel az általa tapasztalt ellentmondásokra. Megállapította, hogy a szavazókörök mintegy egytizedére az átalakítást követően nem a jogszabályban meghatározott mintegy 600, legfeljebb 1200 választópolgár jut, hanem 324 fős, illetve 1967 fős szavazókör is van, ez álláspontja szerint szintén a választási eljárásról szóló törvény megsértését jelenti.

Zsiga Marcell, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében a polgármester kijelentéseire reagálva kiemelte: az új Országgyűlés az első jogszabályok között alkotta meg azt a törvényt, amely a felére csökkentette az önkormányzati képviselők számát, ezzel együtt csökkentette a körzetek számát is. Ez jelentős megtakarítást jelent a településeknek, így Miskolcnak is - írta.

Mint hozzátette, tudomása szerint több civil bejelentés, panasz is érkezett Miskolc jegyzőjéhez az általa megállapított körzethatárok kapcsán. A megyei főjegyzővel történt végső egyeztetésen Miskolc polgármesteri hivatalának aljegyzője és egy hivatalnok is részt vett.

"Csodálkozva és értetlenséggel fogadjuk Káli Sándor szavait, aki az elmúlt szocialista rendszert szeretné visszaállítani, amikor nem voltak szabad választások. Ő és a miskolci szocialisták félnek attól, hogy megismétlődik az országgyűlési választásokon bekövetkezett történelmi vereségük" - fogalmazott Zsiga Marcell.

A Szemléletváltást Miskolcon Egyesület közleményben tudatta az MTI-vel: nem ért egyet a polgármester azon felvetésével, hogy ha kell, halasszák el az őszi önkormányzati választásokat.

"Ez nem megoldás, csak a MSZP választási vereségének elodázása" - írta Hircsu Ákos, az egyesület elnöke (miskolci polgármester-jelölt), aki szerint mindez egyfajta politikai manipuláció, "amiből tisztán látszik, hogy mind a városvezetés, mind pedig a Fidesz jelentősen meggyengültek Miskolcon".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!