Belföld

2010.07.14. 17:56

Frekvenciapályázat - Ítélet született a Fővárosi Ítélőtáblán a Danubius és a Sláger Rádió által indított perben

Budapest - Minden érintett fél saját győzelmeként értékelte a Fővárosi Itélőtábla ítéletét, amely a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. és a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Zrt. által az Országos Rádió És Televízió Testület (ORTT) ellen indított perben született szerdán.

MTI

Az ORTT az ítélet után kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy "a Fővárosi Ítélőtábla 2010. július 14-én a Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. és a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Zrt. által pályázati eljárás szabályainak megsértése és szerződés érvénytelenségének megállapítása iránt indított perben ítéletet hozott". Az Ítélőtábla az elsőfokú bíróság januárban született döntéseit mindkét ügyben teljes egészében helybenhagyta, és a felpereseket ismét jelentős összegű perköltség megfizetésére kötelezte - tették hozzá.

A közlemény azt emelte ki, hogy a bíróság elutasította a nyertes pályázókkal megkötött műsorszolgáltatási szerződések semmisségének megállapítását, azok haladéktalan felmondását, illetve az eredeti állapot helyreállítását. Elutasította a bíróság azt a kérelmet is, hogy az ORTT jogellenesen írta ki a pályázatot.

Az ORTT szerdai közleménye arra is kitért, hogy testületük abban az egy kérdésben, amelyben a bíróság a felperesek keresetének helyt adott, felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz.

A rádiókat képviselő ügyvédi iroda vezetője, Szecskay András szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy "a Danubius Rádió és a Sláger Rádió jogerősen pert nyert" az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) ellen. A bíróság nem kötelezhette az ORTT-t a szerződések felmondására, de az indoklásokban megállapította, hogy - mivel a szerződést nem lehetett volna megkötni - a médiahatóságnak kötelessége felmondani az FM1-gyel és az Advenio Zrt.-vel kötött szerződéseket - értelmezte az ítéletet. Úgy fogalmazott, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság ítéleteit mind a Sláger Rádió, mind a Danubius Rádió tekintetében. 

A Neo FM rádió képviseletében az FM1 Zrt. tulajdonosa, az econet.hu közleményében kifejtette, hogy az FM1 Zrt. megnyugtatónak tartja a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét, amellyel a Sláger Rádió Zrt. keresetét "legnagyobb részben elutasították", és az alpereseknek mintegy hárommillió forintos másodfokú perköltséget ítéltek meg. Hozzátette: az ügyben felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be a Legfelsőbb Bírósághoz.

A közlemény hangsúlyozta: a szerdai döntés helybenhagyta Fővárosi Bíróság januári első fokú ítéletét. "Így jogerőssé vált, hogy a bíróság elutasította az FM1 Zrt. és az ORTT közötti műsorszolgáltatási szerződés érvénytelenségének megállapítását." 

Az FM1 Zrt. álláspontját kifejtő közleményben kiemelték: a bíróság jogerősen elutasította az eredeti állapot helyreállításának kimondását is, amelyre egyébként szerintük nincs is jogi lehetőség. A Sláger Rádió pervesztességét mutatja az a tény is, hogy az első fokon megítélt mintegy nyolcmillió forintos perköltség után most további hárommillió forint másodfokú perköltséget kell kifizetnie az alperesek (ORTT, FM1 Zrt.) és a perben beavatkozóként részt vevő Advenio Zrt. részére. 

Tavaly október vége óta az ORTT döntése alapján az FM1 konzorcium és az Advenio Zrt. üzemeltetheti a következő hét évben a két országos vételkörzetű, korábban a Sláger, illetve a Danubius Rádió által használt kereskedelmi rádiós frekvenciát. Az új rádiók Neo FM és Class FM néven sugároznak.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz, KDNP és MSZP által delegált tagjai 2009. október 28-án tartott ülésükön egyhangúlag ítélték oda a két műsorszolgáltatási jogosultságot, miután az SZDSZ által delegált Timár János jelezte: nem vesz részt a döntéshozatalban. A Sláger Rádió rögtön bejelentette, hogy a döntés miatt bírósághoz fordul, Kóka János SZDSZ-frakcióvezető pedig vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. 

A döntést követő napon Majtényi László, az ORTT elnöke bejelentette, hogy 2009. november 30-i hatállyal lemond tisztségéről a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata körül történtek miatt.

A Fővárosi Bíróság január 19-én hirdetett határozatot a Sláger Rádió kontra ORTT, FM1 perben. A szóbeli indoklás szerint az ORTT jogellenesen fogadta be azt a frekvenciapályázatot, amelynek eredményeként az FM1 konzorciummal kötöttek műsorszolgáltatási szerződést. A bíróság szerint jogellenes volt, hogy az ORTT nem zárta ki alaki érvénytelenség miatt az FM1-t, hanem pályázatát érdemben elbírálta, és vele szerződést kötött. Az FB ugyanakkor az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kérelemnek nem adott helyt. 

Néhány nappal korábban, január 5-én hasonló, nem jogerős döntést hozott az FB a Danubius Rádió kontra ORTT, Advenio perben. Az FB szóbeli indoklása annyiban helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki, és szerződést kötött vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!