Belföld

2010.07.19. 18:03

Idősek a csalók csapdájában

Pápa - A városban élő nyugdíjasoknak készült el a napokban egy négyoldalas szórólap, amelynek segítségével felhívják a figyelmüket a különböző veszélyekre. Trükkös tolvajokról, csalókról, szélhámosokról van benne szó.

Mátételki András

Évekkel ezelőtt a kapitányság széles körű felvilágosításba kezdett a város környéki falvakban annak érdekében, hogy minél kevesebb idős ember legyen az ügyeskedők áldozata. Munkájuk meghozta az eredményt, a rossz fiúk jobbnak látták elkerülni ezeket a településeket. Ugyanis, amikor idegenként felbukkantak, rövidesen rendőrök igazoltatták őket.

A városban nincsenek szem előtt, ott nem feltűnő, ha a tömbházak között akár órákig is parkol egy gépkocsi gyanús külsejű utasaival. Ők azok, akik védtelen, hiszékeny nyugdíjasokra kivetik a hálójukat, többnyire sikerrel. Nem erőszakoskodnak, viszont előveszik a jobbik stílusukat, na meg különböző mesékkel etetik az időseket.

Újdonság a városban, hogy az elmúlt napokban a rendőrség egyik járőre személyesen adja át a szórólapot a nyugdíjasoknak, akiket arról tájékoztatnak, hogy miképpen kerüljék el a besurranókat, a csalókat, a trükkös tolvajokat, akik esetenként komoly értékektől szabadítják meg őket.

- Azon a hétfőn délelőtt egy 20 év körüli lány csöngetett be hozzám azzal, hogy egy házaspárt keres. Mondtam neki, sajnos már meghaltak - meséli a lakótelepi lakásban egyedül élő 85 éves Kati néni. - Ez a hír lelkileg teljesen megviselte - utólag derült ki, hogy csak színlelte -, s kért egy pohár cukros vizet, mondván, diabéteszes. Egyszer csak elkiáltja magát: Marika! Marika! Akkor láttam, hogy szobámból kifelé jön egy másik nő. Kizavartam mindkettőjüket. A szekrényhez siettem, ahol megdöbbenésemre kiderült, hogy hiányzik a félretett hatezer forintom. A nyugdíjig fillérekből éltem.

A pápai kapitányságon évek óta komoly figyelmet fordítanak arra, hogy minél kevesebb szépkorú legyen bűncselekmény áldozata. Három évvel ezelőtt készítettek egy DVD-t, amelyet azoknak szántak, akik átadhatják a bűnmegelőzési ismereteket az időseknek.

- Vidéken nem volt hiábavaló az erőfeszítésünk, az elmúlt években látványosan csökkent az idősek megkárosítása, becsapása - mondja Orsós Károly, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója, aki magyarázatul hozzátette: faluhelyen mindig is jobban odafigyeltek az emberek egymásra, mint a városokban. Éppen ezért, ha a községbe idegen autó vagy személy érkezik, figyelik őket, s ha valami gyanús, értesítik a polgármestert vagy a körzeti megbízottat.

- Az emberek félrevezetése, becsapása nem új keletű dolog - folytatja a százados. - Elég, ha utalok a városi újságunk 19. század végén megjelent egyes számaira, ahol a legtöbbször azt ígérték a tolvajok a háziaknak, hogy megmutatják nekik, hogy elődeik hová ásták el a családi kincseket. És ha már egyszer kerítésen belülre kerültek...

- Az idősek jóhiszeműek, hiányzik belőlük az egészséges gyanakvás. Fizikai állapotuk miatt képtelenek ellenállásra, érzékszerveik tompulása miatt nehezen adnak jó személyleírást. Ezért ők a legjobb célpontjai a zsiványoknak. Arról nem beszélve, hogy jól ismertek azok a helyek lakásukban, ahol elrejtve őrzik pénzüket. Noha számos fórumon felhívjuk a figyelmüket a veszélyekre, amikor egy jó fellépésű, jól öltözött idegennel találkoznak, sajnos többüknek nem jutnak eszébe az intelmek.

Az Orsós Károly által szerkesztett szórólapon jól ismert esetek is szerepelnek. Például a zavarosban halászó valamelyik szolgáltató cég munkatársának adja ki magát. Így történt ez idén februárban, amikor a Veszprémi úti nyugdíjas párhoz csöngetett be egy férfi, aki állítása szerint az E.ON-tól jött. Azt a mesét adta elő, hogy 65 ezer forint visszajár a házaspárnak túlfizetés miatt. Rávette az otthoniakat, hogy mutassák meg a pénzük sorozatszámát, mert azzal korábban gond volt... Mindez csak arra volt jó, hogy kifigyelje, honnan kerül elő a dugipénz. Az öregek 300 ezer forinttal lettek szegényebbek. Úgy látszik, a károsultak nem tudták, hogy egyetlen közüzemi szolgáltató sem térít vissza pénzt alkalmazottjaival, hanem azt postán juttatja el vagy a számlán jóváírja.

Ugyanabban a hónapban egy Lehel utcai házaspárhoz kopogtatott be egy idegen, aki magát a nyugdíjbiztosító alkalmazottjának adta ki. Azt mondta, nyugdíj-kiegészítést hozott a férjnek, de mivel csak 20 ezer forintos van nála, kérte, váltsák fel. Amikor a feleség elővette a szekrényben őrzött megtakarított pénzüket - közel 100 ezer forintot -, az idegen kikapta a kezéből és elmenekült.

Máskor nagy kartondobozzal állítanak be a szélhámosok: egészségügyi berendezést hoztunk ajándékba, mondják, csak a 20 ezer forintos postaköltséget kell kifizetni. A pénz átadása megtörténik, viszont a dobozban csak két téglát találnak a háziak.

Úgy látszik, a pofátlanságnak nincs határa: az elmúlt időszakban az ország több helyén bukkantak fel olyanok, akik az idős emberek unokájának adták ki magukat. Pápán két ilyen eset is történt. A februári telefonáló hamar rátért a lényegre, amikor azt mondta, hogy sürgősen kell neki 200 ezer forint, mert autóbalesetet szenvedett. Azt is mondta, nem tud személyesen elmenni a pénzért, egy barátját küldi maga helyett. Így is történt. Fél óra múlva a hölgy lakásán megjelent egy idegen, aki átvette a kért összeget. A károsult néhány telefonhívással aztán kiderítette, csaló verte át.

A másik eset április derekán történt, a mese ugyanaz volt. Ez alkalommal egy 78 éves néni esett áldozatul egy 52 éves szélhámosnak. Az illető először egymillió forintot kért, de végül megelégedett 400 ezer forinttal és 500 euróval. Egy taxist küldött a lakáshoz, aki a pénzt egy Bécs melletti kisvárosba vitte ki. A pápai rendőröknek bravúros módon sikerült azonosítani a bűnözőt, M. Gábort, akit a napokban fogtak el az osztrák rendőrök.

Másfél éve már, hogy Kozmáné Pőcze Zsuzsanna zászlós speciális járőre Pápának. Ő kizárólag a hajlott korú emberekkel foglalkozik, őket keresi fel, hogy ellássa mindenféle jó tanáccsal.

- Elmagyarázom nekik, hogy ne csak a kertkaput, hanem a bejárati ajtót is állandóan zárják be, különösen akkor, ha hátramennek a kertbe. Távollétükben az ablakokat még úgy se hagyják nyitva, hogy leengedték a redőnyt, mert a zsivány azt könnyen felhúzza, s már bent is van a lakásban. Sajnos erre is volt már példa... A tömbházakban lakókat arra kérem, figyeljenek egymásra s a másik otthonára. Felkeresem a bűncselekmények áldozatait, hogy a történtekből közösen vonjuk le a tanulságokat. Mondani szoktam, ha gyanús személyekkel találkoznak, hívják fel családtagjaikat vagy a kapitányság ügyeletét. Telefonjukat gyorshívóra állítom, hogy a legrövidebb időn belül segítséget tudjanak kérni. Jó jel, hogy volt, ahová csak azután engedtek be - hiába járok egyenruhában -, miután telefonon tisztázták a kapitányságon, hogy nem vagyok álrendőr. Naponta 10-15 emberhez jutok el.

Miért lehet becsapni minket?

A hiszékenység természetes emberi tulajdonság, párhuzamosan jár a bizalommal - mondja dr. Payrich Mária. A zirci pszichiáter hozzáteszi: könnyen elhiszünk olyan dolgokat, aminek a megvalósulását nagyon szeretnénk.

A hiszékenység azonban elsősorban gyermek-, fiatal felnőtt korban, valamint idősödő korban fokozott, ilyenkor a kritikus gondolkodás még nem fejlődött ki teljesen vagy már nem annyira aktív. Az idősebbek alapvetően fokozott bizalommal (vagy erősen túlzott bizalmatlansággal) viszonyulnak környezetükhöz.

Részben azért, mert életük nagy részét olyan környezetben töltötték, ahol az emberek között a szóbeli megegyezésnek, ígéreteknek súlya, jelentősége, következménye volt, ebben nőttek fel, ezt tanulták meg. Másrészt korukból adódóan fokozott mértékben vannak ráutalva a környezetükre. A másokhoz bizalommal viszonyuló ember nem feltételez ártó szándékot, ha valaki a segítségüket kéri, ők is szívesen segítenek, ha tudnak. Érzékeink is könnyen becsaphatók. Telefonban nagyon sok ember hangja hasonló... Ha valaki azt érzi, hogy most sok múlik a döntésén, a segítésén, teljesen irracionális történetek is hihetőnek tűnnek.

Ezt használják ki a csalók, akik jó emberismerettel rendelkeznek, nagyon jól tudnak rögtönözni, és megfelelően erőszakosak céljaik elérésében.

 

Szeretem az idős embereket, akiktől életem során annyi szeretetet kaptam. Tapasztalataikkal gazdagítottak, amikor egy-egy élethelyzetet beszéltünk át, vagy egy jól bevált receptet adtak át. Viszont néha úgy érzem, hogy a rohanó világunkban látottakat, hallottakat tovább kell adni nekik. Esetenként részletesen elmesélek nekik egy-egy krimit, hogy rádöbbentsem őket: az elmúlt évtizedek alatt megfordult a világ. Merthogy nem hagyom szó nélkül: a bejárati ajtójukat állandóan nyitva hagyják, azon bárki gondtalanul besétálhat... Csak nem fognak ölre menni egy rablóval, kérdezem. Ide azok úgysem jönnek, mosolyognak aggódásomon. Bizony, sokan hasonlóan élnek, gondolkodnak: miért éppen velük történjen meg a baj? Ha az elmúlt 70 egynéhány év alatt a hajuk szála sem gördült, miért éppen most esne bántódásuk?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!