Belföld

2010.07.14. 16:04

Szijjártó: helyes döntés volt a 2 milliós fizetési korlát bevezetése

Budapest - A kormány szerdai ülésén megállapította, hogy a költségvetési szférában dolgozó vezetők esetében a havi 2 millió forintos fizetési korlát bevezetése helyes döntés - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerda délután újságírókkal. A szóvivő szerint az intézkedés nem sérti a jegybanki függetlenséget.

MTI

Szijjártó Péter az Európai Központi Bank (EKB) a jegybanki dolgozók bérének módosításáról szóló állásfoglalásával kapcsolatban ismertette a kormány megállapításait.

Mint mondta, a kabinet leszögezte azt is: a kölcsönös felelősségvállalás és a valós közteherviselés jegyében senki sem húzhatja, vonhatja ki magát az előző kormány által okozott pénzügyi, gazdasági nehézségek kezelése alól.

A kabinet megállapította az is - fűzte hozzá -, hogy mind az Magyar Nemzeti Bankkal (MNB), mind az Európai Központi Bankkal való egyeztetések az előírásoknak és jogszabályoknak megfelelően megtörténtek.

Mivel a gazdasági nehézségek elhárításához szükséges jövedelemkorlátozási intézkedések a költségvetési szféra egészére vonatkoznak, és nem tartalmaznak a jegybankra vonatkozó speciális szabályokat, ezek az intézkedések nem sértik, tiszteletben tartják a jegybanki függetlenség elvét - idézte Szijjártó Péter a kormány megállapításait.

Ezekről szólva leszögezte azt is: a jövedelemkorlátozási intézkedések a jegybank mellett a Legfelsőbb Bíróság, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és több más hatóság, szervezet függetlenségét sem sértik, így ezek összhangban vannak az Európai Unión belül hatályos garanciális jogszabályokkal.

A szóvivő kitért arra is, a kormány köszönetet mondott a választóknak, hogy a komoly nehézségek és az előző kormány által itt hagyott rendkívül súlyos örökség ellenére is kitartanak a kölcsönös felelősségvállalást és a valós közteherviselést megvalósító nemzeti együttműködés programja mellett.

Közölte: a nemzetgazdasági miniszter ezekről levélben tájékoztatja az EKB-t.

Az előzményekről szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a nemzeti együttműködés politikai és kormányzati rendszerének felépítése után hozzálátott a nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének felépítéséhez, amelyet két alappillérre - a valós közteherviselésre és a kölcsönös felelősségvállalás megvalósulására - épít. 

Úgy vélekedett: e kettővel összeegyeztethetetlen, hogy a jegybankelnök fizetés havi 8 millió forint, ami negyvenszerese a magyar átlagkeresetnek, és az is "túlzás", hogy ez a havi fizetés több, mint kétszerese az amerikai jegybankelnöki fizetésnek.

"Ez tarthatatlan helyzet, amelyet a kölcsönös felelősségvállalás és a valós közteherviselés jegyében fel kell számolni" - fogalmazott. 

Felidézte, a kormány 29 pontos gazdasági akcióterve részeként nyújtotta be azt a javaslatot, amelyben indítványozta: a költségvetési szférában havi kétmillió forintban maximálja a fizetéseket.

Az EKB álláspontja szerint biztosítani kell azt, hogy az MNB munkavállalóinak javadalmazására vonatkozó jogszabályok bármely módosításáról a jegybankkal együttműködésben szülessen döntés, kellően figyelembe véve az intézmény véleményét. A frankfurti székhelyű pénzintézet leszögezi, hogy az MNB döntéshozói fizetésének módosítása nem változtathatja meg a kinevezésükkor érvényes feltételeket, ezért a törvényjavaslatnak rendelkeznie kell arról, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.

Az Országgyűlés a jövő héten tartja az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények zárószavazását, e törvényjavaslat tartalmazza a fizetési korlátról szóló rendelkezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!