Belföld

2010.07.20. 13:59

V4-csúcs - Intenzívebb szakaszba léphet az együttműködés

Budapest - Budapesten tartott keddi csúcstalálkozójukon a visegrádi országok (V4) kormányfői, Orbán Viktor magyar, Iveta Radicová szlovák, Petr Necas cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök egyaránt azt hangsúlyozták, az együttműködés nagyon fontos számukra, hiszen segítségével hatékonyabban tudják képviselni érdekeiket az Európai Unióban. A találkozón Orbán Viktor közép-európai kooperációt szorgalmazott, hogy a vasfüggönyt ne váltsa fel "pénzfüggöny", ugyanakkor elmondta, a magyar diplomáciától a kétoldalú konfliktusok miatt most nem várható el, hogy e kooperáció motorja legyen.

MTI

Közép-Európa megújulását emelte ki Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón. Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2007-es választási sikerére utalva a magyar kormányfő úgy fogalmazott: a varsói expressz megérkezett Budapestre, látogatást tett Pozsonyban, és Prágát sem hagyta érintés nélkül. Ez számára azt jelenti, hogy Közép-Európa megújult, az emberek változásokat akarnak, és komoly igény van a közép-európai együttműködés rendszerének felépítésére.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, s ezt az ország be is fogja tartani. Az azonban, hogy ezt hogyan kell elérni, kizárólag nemzeti felelősség - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A visegrádi országok megállapodtak abban, hogy intenzívebbre fogják az együttműködést, és ezentúl az EU-csúcsok és a Tanács ülései előtt is találkoznak az államok vezetői - jelentette be Iveta Radicová szlovák miniszterelnök, hozzátéve, hogy az együttműködésben azt kell nézni, ami összeköti a tagokat, nem pedig a különbséget keresni.

A szlovák kormányfő elmondta, hogy az elkövetkező egy évben, Szlovákia soros elnöksége alatt három kérdésre helyeznek különös hangsúlyt: a gazdasági válság okozta károk kezelésére, az energiabiztonság megteremtésére és a közép-kelet-európai érdekek hatékonyabb uniós képviseletére.

Az energiabiztonság megteremtését nevezte a visegrádi országok egyik legfontosabb feladatának Petr Necas cseh miniszterelnök is, mondván, hogy az energiaellátás jelenlegi helyzetéből adódó hátrányokat minden V4-tag érzékelte az elmúlt években, ezért az energiabiztonság kialakítása sürgető, s ezt a célt az energetikai hálózatok összekapcsolásával lehetne elérni.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a csúcstalálkozó után kijelentette: az Európai Unió új tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy nem gyengébbek vagy rosszabbak, mint a régiek, és ehhez hozzájárulhat, hogy a visegrádi együttműködés példaértékű az unió egésze számára. A lengyel kormányfő szerint Közép-Kelet-Európa azzal is példát mutathat az EU-nak, hogy bátor reformokkal igyekszik válaszolni a válság kihívásaira.

A 2011-ben esedékes magyar és lengyel uniós elnökség ugyancsak jó lehetőség a bizonyításra - mutatott rá Donald Tusk.

A keddi V4-csúcsot az után rendezték meg, hogy július 1-jén Szlovákia átvette a visegrádi csoport soros elnöki tisztjét a posztot az előző egy évben betöltő Magyarországtól. A magyar delegáció tagja volt Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Gottfried Péter, a kormányfő külgazdasági főtanácsadója.

A találkozó alkalmából kiadott közös nyilatkozat szerint az államok elfogadták a szlovák elnökség programját, abból kiemelve az EU2020 stratégia megvalósítása, az energiabiztonság, a környezetvédelem, az infrastrukturális fejlesztés és a gazdasági együttműködés fontosságát. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy nagy figyelmet fordítanak az Európai Uniónak a Nyugat-Balkánnal és a keleti partnerség országaival ápolt kapcsolatára, valamint az uniós Duna-stratégia kidolgozására.

Az MTI úgy tudja, délután Orbán Viktor szlovák és cseh kollégájával folytat kétoldalú megbeszélést. Az Iveta Radicovával tervezett találkozó az első alkalom lehet a vitás kérdések rendezésére az új budapesti és az új pozsonyi kabinet között. (Donald Tuskkal már június 1-jén négyszemközt tárgyalt Orbán Viktor Varsóban, első külföldi hivatalos látogatásán.)

A V4 a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország intézményesített együttműködési kerete, amelynek célja, hogy a négy állam között hosszú távú kooperációt alakítson ki a felzárkózást segítő strukturális és kohéziós alapok ügyében, az Európai Unió közös agrárpolitikájának, valamint a kül- és biztonságpolitikájának kérdéseiben, a schengeni határőrizeti rendszer működtetésében és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!