Belföld

2010.08.05. 18:07

Drasztikus takarékosság - Pénzeket zárolnak

Újabb drasztikus takarékossági döntéseket hozott a Fidesz-KDNP többségű megyei közgyűlés a csütörtöki ülésen. Lasztovicza Jenő elnök szerint a működőképesség fenntartása érdekében nem tehetnek mást. Szerinte az előző kormány és parlament intézkedései idézték elő a mai helyzetet.

Győrffy Árpád

Az intézkedések között több más mellett tizenhat munkahely megszüntetéséről döntöttek, kimondták, hogy valamennyi intézményben zárolni kell a nem rendszeres személyi juttatásokon belül a túlórákra, készenlétekre, betegszabadságra, táppénzre, állományba nem tartozók megbízási díjaira, juttatásaira előirányzott keretek szabad maradványát, és céltartalékba kell helyezni. A be nem töltött álláshelyek bérmegtakarítását a szociális és a gyógypedagógiai intézmények kivételével zárolni kell az intézményekben és a hivatalban.

A javaslatokról kialakult közel kétórás vitában Pusztai István, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) frakcióvezetője úgy vélte, hogy az előterjesztés egyértelmű beismerése a februárban elfogadott költségvetés finanszírozhatatlanságának. Szerinte a javaslatokat nem eléggé konkrétan fogalmazták meg, hiányolta az indítványok mellől a szakmai elemzéseket.

Kovács Zoltán János (MSZP) többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a betegszabadságra, szabadságra tervezett helyettesítési pénzek zárolásának terve veszélyezteti az oktatási intézmények megfelelő működését. Dr. Németh Márta (MSZP) azt kifogásolta, hogy a spórolás egyik fő terepe megint a gyerekvédelem. Elhamarkodottnak, végig nem gondoltnak minősítette az intézkedéseket.

Talabér Márta alelnök (Fidesz) a csökkenő gyermeklétszámmal és a változó struktúrával magyarázta a lépéseket, Kropf Miklós, az ügyrendi bizottság elnöke (Fidesz) úgy vélte, hogy a javaslatot önmérséklet és hitelesség jellemzi.

Három MSZP-s képviselő, Kovács Zoltán János, Pusztai István és dr. Zongor Gábor azt javasolta, hogy kezdeményezzék felterjesztésben Orbán Viktor miniszterelnöknél a központi költségvetés módosítását az önkormányzati és egészségügyi közfeladatok finanszírozási feladatainak javítása érdekében.

Dr. Áldozó Tamás, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, a gazdasági bizottság elnöke vérlázítónak minősítette a kezdeményezést, mivel éppen a MSZP-s többség fogadta el azt a költségvetést, ami miatt a megye más önkormányzatokkal együtt lehetetlen helyzetbe került.

Dr. Kovács Zoltán, az egészségügyi bizottság elnöke (Fidesz) szerint a szocialista képviselők felterjesztési javaslata olyan, mintha a valakinek a kutyája állandóan a szomszéd ajtaja elé piszkítana, és még az állat tulajdonosa kérné számon a szomszédon a rendetlenséget.

A vitát lezáró Lasztovicza Jenő úgy vélte, hogy a mai kényszerű spórolás egyenes folytatása annak az éveken át tartó folyamatnak, ami a megyék tudatos tönkretételére irányult az MSZP részéről. Csak abból tudnak pénzt adni, ami van. A nincsből nem lehet fenntartani az intézményeket, így a szigorú takarékosság az ára a megfelelő működésnek. A megyei közgyűlési elnök visszautasította azokat a véleményeket, melyek szerint előkészítés, egyeztetés nélkül hoznák a döntéseket. Mint elmondta, többször is egyeztettek az érintett intézmények vezetőivel, és velük egyetértésben fogalmazták meg a javaslataikat. Az újabb intézkedéseket elsősorban a vártnál jóval alacsonyabb létszámú iskolai beiratkozásokkal, az emiatt csökkenő normatív támogatásokkal, illetve az illetékbevételek egymilliárdos csökkenésével indokolta. A megyei takarékossági csomagot végül 22 igen, egy nem és nyolc tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

A vitában többször is szóló Áldozó Tamás frakcióvezető a különböző oldalak közötti együttműködésről úgy látta, hogy annak az őszi választások után jön el az ideje, amikor új legitimációjú közgyűlés ül össze. Annak a testületnek  kell majd felrajzolni egy négyévesnél sokkal hosszabb időre szóló új rendszert, ami annál stabilabb lesz, minél inkább egyetértésben készítik el. Abban az együttműködésben örömmel vennének majd részt az önkormányzati választásokon a közgyűlésbe kerülő szocialistákkal.

Néhány szakasz a spórolásból

- Ahol csökkent az ellátotti létszám, a normatíva arányos részével csökkenteni kell a pénzügyi támogatásokat és a kiadási elő-irányzatokat.

- A megyei fenntartású oktatási intézményekben a tantárgyfelosztások minimálisan tartalmazhatnak túlórákat.

- Létszámstopot kell kimondani valamennyi intézményben a technikai létszámok betöltésére.

 

Az ellenzéki szocialisták szerint a takarékossági csomag sem szakmailag, sem politikailag nem volt megfelelően előkészítve. Talán valóban szerencsésebb lenne, ha az ilyen fűnyíró elven működő megszorítások helyett inkább egy komoly helyzetelemzésen alapuló intézményműködtetési koncepció lett volna a döntések alapja, ahogy azt korábban tervezték is. Hogy ez az elképzelés máig nem készült el, abban mindenkinek van felelőssége. Ha az elmúlt években a pártkarate helyett közösen ezen dolgoznak, most biztosan más lenne a helyzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!